Slack въвежда нова функционалност за директна работа с документи – Canvas

Павлин Луканов Последна промяна на 26 април 2023 в 12:51 488 0

Slack Canvas

Снимка Slack

Slack въвежда нова функционалност за директна работа с документи – Canvas

Slack има нова функционалност наречена Canvas, която до голяма наподобява Google Docs. Така създавате „платно“ (Canvas), добавяте съдържание и го споделяте с други потребители. С добавянето на новата функционалност всеки канал ще има прикачен Canvas.

В основата си приложението е насочено за чат и всичко, което се случва там е в полето за чатове. Това означава трудна организация и бързо развитие на действията. За организирането на помагат и отделните нишки, тъй като лесно можете да ги загубите. Slack разбира се е доста полезен за съхраняване на информация, документи, данни и работни процеси.

Canvas може да бъде определена и като колекция от Slack обекти. В тях можете да въвеждате текст, но също така да качвате снимки и видео, вграждате Slack приложения, добавяте линкове, анкети и т.н. Линковете могат да се показват като карти, а видеата от YouTube ще се показват директно. Това ще помогне за по-лесната организация, като дори можете да вграждате Canvas в Canvas.

Решението обаче не е конкурент на Google Docs, както и не предлага значителни възможности за редактиране. Можете да правите списъци и заглавия, но не и да форматирате значително визията на текста. Освен това множество потребители могат да работят на едно платно, но с по-ограничени възможности. В случая се разчита на бързина на достъп, а не на задълбочени функционалности.

Една от силните страни на новата възможност е лесното споделяне и задаване на нива на достъп. Този процес е значително по-лек от Google Docs, като при създаване на ново платно можете да го споделите с всеки в организацията си или с определен канал. Няма универсално споделяне, като сте ограничени само до потребителите във вашия Slack. Интересно решение е това, че всички коментари в дадено платно са в отделна нишка, в която можете да търсите.

С времето от Slack изглежда очакват, че платната ще се превърнат в пространства за съвместна работа в свободен стил, по подобие на Google Docs и приложения от тип бяла дъска, като Miro. В краткосрочен план обаче те представляват значително подобрение спрямо закачваните обекти и отметките, на които платформата разчита от много време.

Доста вероятно е, че ако сте потребител на Slack ще оцените новите добавки, които значително разширяват възможностите за съвместна работа. И макар Slack да изглежда като приложение за чат и да предлага основно тази функционалност, решението вече надраства тази своя основа. Разбира се платформата има и множество ограничения, при избор за безплатен достъп. Най-неприятното от тях е, че се съхраняват разговори само до 90 дни. За да можете да използвате пълните функционалности трябва да изберете някой от месечните абонаменти.

Новата опция за Slack вече е анонсирана, като ще достигне до потребителите през идните месеци. Хората с платен абонамент ще имат достъп до самостоятелно платна и такива, които са част от канали и лични съобщения. За тези с безплатната опция на услугата ще има достъп до платната в канали и лични съобщения.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !