Системните добавки в Windows 11 вече ще се махат по-лесно в Европа

Павлин Луканов Последна промяна на 17 ноември 2023 в 15:20 607 0

System labels Win 11

Снимка Microsoft

Системните добавки в Windows 11 вече ще се махат по-лесно в Европа

Операционната система Windows е най-популярното решение за персонални компютри, като разбира се тук изключваме Mac компютрите на Apple. Това разбира се дава много възможности на Microsoft да се възползва от господстващото си положение по подобие естествено и на други производители с техните платформи, включително Apple и Google.

Така потребителите с Windows трябва да преглътнат много дадености, които може и да не им харесват, включително редица други софтуерни продукти и решения на Microsoft. Част от тях са по-незабележими, но други могат да са доста неприятни, като тестовото въвеждане на въпросник защо потребителите изключват приложението OneDrive.

За тези от нас обаче, които живеят в Европейската икономическа зона, включваща Европейския Съюз, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, нещата ще се променят. За да спази изискванията въведени с новия Закон за цифровите пазари, влизащ в сила от март догодина, Microsoft трябва да подсигури по-лесното деинсталиране на приложенията, които идват с операционната система, както и да улесни промяната на настройките по подразбиране. Освен това трябва да се преустановят опитите за подтикване на потребителите да използват решенията ѝ.

От компанията посочват, че много от тези промени ще бъдат въведени още с предстоящото обновление на Windows 11 (23H2). Windows 10 също ще се сдобие с подобни добавки, но на по-късен етап. Сред промените, които ще засегнат всички потребители са: маркиране с надпис (System) на критични за Windows приложения, възможност за деинсталиране на Camera, Cortana и Photos.

В Европа обаче идват много повече промени. Това включва възможност за премахване на уеб търсенето с Bing от стартовото меню и деинсталиране на браузера Edge. Опция за добавяне на външни потоци в Windows Widgets Board, доставяне на резултати при търсене от решения като Google, DuckDuckGo и т.н.

От Microsoft посочват, че Windows използва региона, който сте задали при инсталация на операционната система, за да предложи възможностите за Европа. Тази опция може да се промени само чрез преинсталиране.

Актът за цифровите пазари ще засегне множество технологични компании, които са определени като основополагащи или „пазители на входа“, доставящи основни платформени услуги, които са обект на нечестни бизнес практики. Тези мерки най-вероятно ще са от полза за потребителите, като донякъде ще ограничат монопола върху доминиращите платформи. Разбира се предстои да видим как ще бъдат въведени изискванията.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !