САЩ забраняват продажбата на антивирусните програми Kaspersky

Павлин Луканов Последна промяна на 22 юни 2024 в 11:48 959 0

Joe Biden

Снимка KamilosR/Wikimedia Commons

САЩ забранява продажбата на антивирусните програми Kaspersky

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обяви плановете си да забрани продажбата на антивирусен софтуер разработен от руската компания Kaspersky Lab. Според Министъра на търговията, Джина Раймондо, руското влияние в компанията представлява значителен риск за сигурността.

Софтуерните правомощия, които получават антивирусните програми до компютърната система, могат да позволят кражбата на информация или да инсталират зловреден код. Освен това е възможно спирането на критични обновления, което засилва опасността. Сред клиентите на Kaspersky са доставчици на критична инфраструктура, както и местни и щатски правителства.

Раймондо заявява, че Русия е показала, че има капацитета и намерението да използва руски компании като Kaspersky за събиране и военизиране на лична информация от американци. От Kaspersky заявяват, че според тях решението на САЩ е на база на актуалния геополитически климат и теоретични опасения, а не на цялостно изследване на почтеността на продуктите и услугите на компанията. Добавя се още, че дейностите ѝ не заплашват националната сигурност на САЩ и ще търсят законови възможности за запазване на дейността си.

Новото правило, което е на база на широките правомощия въведени от администрацията на бившия президент Тръмп, ще бъде комбинирано с добавянето на три филиала на компанията в списъка с ограничения за търговия. Това без съмнение ще доведе и до накърняване на репутацията на компанията, което може да е причина и за спад в международните приходи.

Ходът е част от усилията на САЩ да ограничи потенциалните рискове за кибератаки от Русия и да продължи да притиска Русия заради войната в Украйна. Новите ограничения върху входящите продажби на софтуер на Kaspersky, които ще забранят и изтеглянето на софтуерни актуализации, препродажбата и лицензирането на продукта, влизат в сила на 29 септември, 100 дни след публикуването им, за да се даде време на предприятията да намерят алтернативи. Ще бъдат забранени продажбите и на продукти, които използват решения на Kaspersky.

Министерството на търговията също така ще включи в забранителния списък две руски и едно британско подразделение на Kaspersky за предполагаемо сътрудничество с руското военно разузнаване в подкрепа на целите на Москва в областта на киберразузнаването. Руският бизнес на Kaspersky вече е обект на мащабни ограничения за износ в САЩ заради инвазията на Москва в Украйна. Но сега на базираното в Обединеното кралство подразделение на компанията ще бъде ефективно забранено да получава стоки от американски доставчици.

Съгласно новите правила продавачите и прекупвачите, които нарушават ограниченията, ще бъдат глобявани от Министерството на търговията. Ако някой умишлено наруши забраната, Министерството на правосъдието може да заведе наказателно дело. Потребителите на софтуера няма да бъдат санкционирани по съдебен ред, но ще бъдат силно насърчавани да спрат да го използват.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !