САЩ предлагат 5 милиона щатски долара за информация относно корейските хакери

Offnews Последна промяна на 17 април 2022 в 10:55 1570 0

US

САЩ иска да открие хакерите, осъществили най-големия в историята пробив в сферата на децентрализираните финанси (DeFi). Авторитетният Forbes съобщи, че в петък Държавният департамент е обявил парична награда в размер от 5 милиона щ. долара, които ще бъдат дадени за информация относно лицата осъществили това хакване, както и да предотврати кражбите на криптовалута от страна на Северна Корея. Програмата на американското министерство носи името "Награда за правосъдие", като в нейните рамки ще се дават парични суми за "информация за тези, които се опитват да подкопаят кибербезопасността, включително финансовите институции и криптовалутите борси от целия свят в интерес на Пхенян".

Наградата бе обявена на следващия ден след като САЩ обвини севернокорейските хакери в кражбата на криптовалути за стотици милиони долари.

Да напомним, че на 23 март медиите публикуваха информация за кражбата на криптовалута с обща сума около 625 милиона щ. долара от блокчейна Ronin, на който се базира популярната криптовалутна игра Axie Infinity. Хакерът или хакерите са успели да откраднат 173 600 ETH монети, цената на които към днешен ден е около 600 милиона щ. долара. Едновременно с това те похитиха USDC стейбълкойни на обща сума 25,5 милиона щ. долара (USDC койните са обвързани с американския долар). След няколко дни разследване и анализи американските власти определиха, че адресът на цифровия портфейл, използван от хакерите, е под контрола на севернокорейската хакерска група Lazarus.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !