Съкращения в Waze след сливането с Google Maps

Павлин Луканов Последна промяна на 30 юни 2023 в 14:42 460 0

Waze

Снимка Waze

Съкращения в приложението за навигация Waze след сливането с Google Maps

Waze е особено популярно приложение у нас, тъй като решението за навигация има много потребители, които отбелязват наличието на полиция, задръствания, катастрофи или други фактори на пътя. Така то често пести време и разбира се пари. Иначе Waze от години е подразделение на Google, а миналата година за съжаление загуби статуса си на независима компания. Това се дължи на усилията на Google за пестене на средства и е част от по-мащабното преструктуриране на компанията.

След тези действия Waze трябваше да се слее с Google Geo, подразделението за Google Maps. Това е така въпреки, че двете приложения би трябвало да бъдат независими едно от друго. Шест месеца след това развитие вече има и данни за съкращения на работни позиции в екипа за Waze. На фона на това вицепрезидентът и генерален мениджър на Google Geo, Крис Филипс, заяви, че рекламната платформа на Waze ще бъде закрита за сметка на Google. Този ход изглежда ще доведе и до съкращаването на позиции в Waze, които са фокусирани в продажби, маркетинг, аналитични и оперативни дейности.

Екипът на Waze има 500 служители и не е ясно колко от тях ще бъдат засегнати от съкращенията. Припомняме, че Google като цяло предприема съкращения, като през януари работата си загубиха 12 000 служители на компанията. На фона на това звучи логично преминаването на Waze към рекламната платформа на Google, която е доста по-развита и оптимизирана.

Заслужава си да отбележим, че Waze има доста функционалности, които се припокриват с Google Maps, като не е ясно дали новия ход ще доведе и до други подобни решения. В момента Google на практика има две отделни приложения за навигация, но разбира се Maps има и доста по-широки социални функционалности, а Waze е по-профилирано.

Waze има 140 млн. активни потребители месечно, което е миниатюрно спрямо над млрд. потребители, които използват Google Maps. От Google обаче посочват пред CNBC, че компанията остава дълбоко ангажирана в разрастването на уникалния бранд на Waze и развитието на приложението и общността около него. Това би трябвало да действа като успокоение, че поне на този етап Waze би трябвало да продължи да съществува и да се развива.

От друга страна обаче припомняме, че Google заявиха, че услугата Stadia няма да бъде закрита, а два месеца по-късно се случи именно това. Иначе Waze залага много на разрастващата се база от потребители за съобщаване на нередности по пътя, включително състоянието на пътя, инциденти, трафик, мъгла и полиция. Голяма част от тези опции вече са налични и в Google Maps, но не се показват за всички потребители. Така например при маркиране на полиция, данните за това са видими само за потребителите на приложението.

Waze също така поддържа собствена карта и не използва платформата на Google Maps, като дори има редактор, в който потребителите въвеждат промени, както и собствен алгоритъм за маршрути. Предстои да видим какво ще е бъдещото развитие на Waze, но със сигурност се надяваме решението да продължи да съществува и да се развива.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !