Русия заменя блокираните в страната Time New Roman и Arial със свои 11 безплатни шрифта

Offnews Последна промяна на 16 април 2022 в 16:40 1036 0

5y6ib3z84zm7bp7kecm1yt4vk10j94nw

Руската компания МойОфис предложи комплект собствени шрифтове за замяна на решенията на компанията Monotype, притежател на авторските права на фамилиите шрифтове Times New Roman, Arial, Courier New и други. МойОфис допълва, че нейните шрифтове са безплатни и не са по-лоши от западните аналози.

Това е фамилията шрифтове  XO_Fonts, които са създадени от руската компания МойОфис още през 2016 година и са метрични аналози на популярните решения на Monotype. Комплектът включва 11 варианта, които не изкривяват структурата на текста и съответстват на различните стандарти за изобразяване на текст. Самата компания публикува следното изявление:

"Това са 11 шрифта, включващи 24 варианта. Тяхното използване дава възможност да се избегне изкривяването и нарушаването структурата на документите, както и да се запазят броя редове на документите, разположението на електронните таблици и заглавията в предишния си вид. Тяхната уникална особеност е съвместимостта с шрифтовете на Monotype, даваща възможност да се запази оригиналното форматиране и външен вид на уеб страниците, създадени преди това с използването на популярните чуждестранни шрифтове. Те могат да бъдат полезни както на обикновените потребители, така и на организациите с всякаква големина".

Да напомним, че Times New Roman директно е вписан в официалните руски стандарти именно като шрифтът, който трябва да се използва в държавните структури, както и в кореспонденцията между тях. Дипломните работи в институтите също задължително трябва да са написани с шрифтовете Time New Roman и Arial.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !