Русия забранява използването на чуждестранен софтуер в критичната инфраструктура на страната

Offnews Последна промяна на 31 март 2022 в 10:04 1845 0

Rus

Владимир Путин със свой нов указ въведе забрана за използването на чуждестранен софтуер в критичната информационна инфраструктура (КИИ) на Русия без съгласието на властите. Забраната влиза в сила от 1 януари 2025 година. Съответният документ е публикуван в официалния портал за правна информация на Руската Федерация.

В това постановление се казва, че решението е взето „за да се гарантира технологичната независимост и сигурност на критичната информационна инфраструктура на Русия. От 1 януари 2025 година на органите на държавната власт и на клиентите е забранено да използват чуждестранен софтуер в техните устройства, които са част от критичната информационна инфраструктура“, се казва в документа.

Освен това от 31 март Путин забранява закупуването на чужд софтуер за КИИ съоръженията без съгласието на представител на изпълнителната власт. Забраната важи и за закупуването на чуждестранен софтуер от страна на държавните софтуерни и хардуерни комплекси.

За обекти на критичната информационна инфраструктура се подразбира съвкупността от информационни системи и телекомуникационни мрежи, които са критични за функционирането на ключови области от живота на държавата и обществото, като здравеопазването, индустрията, комуникациите, транспорта, енергетиката, финансовия сектор и селското стопанство.

Да добавим, че в края на месец февруари Путин нареди на правителството да освободи от данъци IT сектора на страната до 31 декември 2024 година.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !