Reddit продава потребителското си съдържание на Google

Павлин Луканов Последна промяна на 23 февруари 2024 в 11:58 551 0

Reddit

Снимка Brett Jordan/Unsplash

Reddit

Наскоро се появи информация за това, че популярната социална мрежа Reddit ще продава съдържанието публикувано от потребители на външна компания за целите на обучение на платформи с изкуствен интелект. Вече има и яснота за това кой е купувачът на данните, като това е не кой друг, а една от най-големите технологични компании, Google.

Google ще използва съдържанието в Reddit за обучение на моделите си за изкуствен интелект, като за това научаваме от Reuters, които цитират запознати източници. Сделката между филиала на Alphabet и социалната мрежа е на стойност около 60 млн. долара годишно, споделя един от източниците.

Така виждаме и как Reddit, която се подготвя за дебют на борсата, се сдобива с нови приходи на фона на засилената конкуренция по отношение на рекламодателите. Все пак платформата има доста силни конкуренти като TikTok и Facebook на Meta Platform. Засега няма официални потвърждения за сделката както от Reddit, така и от Google.

Иначе данни за сделката се появиха наскоро, но не беше ясно кой е купувачът на данни. Миналата година от Reddit заявиха, че ще искат пари от компаниите за достъп до API (application programming interface), начинът за разпространение на съдържание. Споразумението с Google е първото от този тип с голяма компания в сферата на изкуствения интелект.

Базираната в Сан Франциско Reddit се подготвя за първото си публично предлагане на борсата, с което цели привличането на нови инвеститори. Към 2021 г. компанията се оценяваше на около 10 млрд. долара, като ще пусне около 10% от акциите си. Това е и първото IPO на голяма компания в сферата на социалните мрежи от Pinterest през 2019 г.

От друга страна създателите на големи езикови модели в основата на решения с изкуствен интелект търсят нови начини за сдобиване със съдържание. Това е важно за обучението на моделите, отвъд информацията, която е налична свободно в онлайн пространството. Практиката за извличане на данни е доста противоречива, като много творци вече се оплакват, че техни творби са използвани за обучение на системи с ИИ без тяхното разрешение.

Reddit е сред големите социални мрежи, която се базира на дискусионни групи, в които потребители обсъждат всевъзможни неща. Компанията беше основата през 2005 г. от уеб разработчика Стив Хъфман и предприемача Алексис Оханян. Едва ли новото развитие ще се хареса на потребителите, като то може и да доведе до отлив на хора, но предстои да видим какво ще се случи в крайна сметка. Все пак този ход изглежда е чист, поне от законова гледна точка.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !