Qualcomm и Microsoft работят по нова версия на Windows с AI

Стоян Ненов Последна промяна на 08 февруари 2024 в 13:35 534 0

Cortana

Снимка Microsoft

Предишният AI в Windows беше Cortana, кръстена на изкуствения интелект от игрите Halo

Microsoft и Qualcomm са започнали съвместна работа по нова версия на операционната система Windows. Тя ще разполага с допълнителни функции и възможности с изкуствен интелект (AI), съобщава GizChina.

Проектът е част от новата стратегия на Microsoft да ни въведе в „следващата ера на AI компютрите“. Очаква се след няколко месеца Qualcomm да представи и новата версия на процесора Snapdragon X Elite. Той ще се използва в цяла гама нови устройства, включително лаптопи на Dell И HP.

А те ще разчитат и на новата версия на Windows. Засега тя има вътрешно кодово име Windows 11.5. Не е ясно дали то ще бъде запазено и за търговско, но ще бъде пуснато с големи амбиции и очаквания да промени начина на използване на компютрите и да предложи нови възможности за подобряване на ежедневната продуктивност.

„Планирано е да пуснем нашите продукти заедно с устройства, който ще имат новото поколение на Windows, като в него ще има много Windows AI функции. Ще запазим график, който е в синхрон с Microsoft”, казва изпълнителният директор на Qualcomm Кристиано Рено Амон, в разговор с журналисти и инвеститори по време на обявяването на финансовите резултати на компанията.

В интернет се появиха и снимки, за които се твърди, че са от презентация на Qualcomm по темата. В нея пише, че Snapdragon X Elite е бил тестван на множество версии на Windows миналата година. Процесорът е разработен така, че да може да се справя с по-високите изисквания на AI за хардуера. Той е и с повишена оптимизация на консумацията на енергия.

Макар и да бъде представен в рамките на тази година, очакванията са, че повечето устройства с новия процесор, ще се появят на пазара чак догодина. Това дава достатъчно време на Microsoft да завърши работа и по специалната версия на Windows.

Засега не е ясно дали тя ще е отделна от настоящия Windows 11 или ще бъде ъпдейт към него, но само за съвместими компютри. Според коментари от Intel, се очаква голям ъпдейт на Windows тази година.

А TrendForce съобщава, че Microsoft е определила минималните хардуерни изисквания за AI компютрите. Те включват минимум 16GB RAM и 40 TOPS изчислителна мощ. За сравнение, настоящите процесори Intel Meteor Lake предлагат 34 TOPS. Иначе казано, поне в началото AI компютрите ще са с доста мощен хардуер и съответно във високия ценови клас. Очаква се през юни да бъде показана първата вълна от такива устройства от няколко производителя.

Какво можем да очакваме от Windows AI? Copilot и сега е внедрен в Windows 11, но разчита на интернет връзка и центрове за данни за повечето дейности.

Новата версия на Windows ще разполага и с функции като AI Library и Hybrid AI. Първата ще е комплект софтуерни инструменти, за да могат разработчиците да създават приложения и услуги, които да използват изкуствения интелект. Той ще включва и библиотека с предварително направени AI модели, плъгини за внедряване в Copilot и др.

Hybrid AI ще е разработен заедно с Qualcomm и ще поддържа разработка и разгръщане на AI в платформата Azure. Иначе казано, да може изкуственият интелект да прехвърля част от задачите отново към клауда, ако не може да се справи в рамките на устройството.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !