Project Stardust е новият AI фоторедактор на Adobe

Стефан Николов Последна промяна на 06 октомври 2023 в 14:27 818 0

Adobe

Снимка Adobe

Project Stardust е новият AI фоторедактор на Adobe

На предстоящата конференция Adobe Max компанията Adobe ще представи най-новата си разработка - фоторедактор с изкуствен интелект (AI), който носи името Project Stardust. Този усъвършенстван инструмент е способен да разпознава и редактира обектите в снимките с безпрецедентно ниво на точност.

В навечерието на събитието Adobe публикува видеоклип, в който демонстрира уникалните възможности на новия AI инструмент, който открива обектите в изображението и улеснява редактирането им. Така например, като кликнете върху куфара на дадена снимка, Stardust незабавно го идентифицира като отделен обект, което дава възможност той да бъде преместен и/или изтрит.

Adobe, въпреки че не е пионер в областта на изкуствения интелект, се опитва активно да развива този сегмент. Миналата година бе важен крайъгълен камък за компанията благодарение на представянето на AI инструмента Firefly, който по-късно бе успешно интегриран във Photoshop, обогатявайки неговата функционалност.

Преди време Adobe заяви, че Firefly се обучава само върху съдържание, което компанията има право да използва – например изображения от Adobe Stock, открито лицензирано съдържание и съдържание без никакви ограничения на авторските права. На теория това означава, че всичко, създадено с помощта на функцията Generative Fill би трябвало да е безопасно за търговска употреба в сравнение с моделите с изкуствен интелект, които са по-малко прозрачни по отношение на данните си за обучение. Навярно и изкуственият интелект на новия Project Stardust е обучен по същия начин.

Тези, които познават Photoshop, ще осъзнаят колко много се е развил процесът на избор на обект - от внимателното очертаване на контурите до използването на инструмента Magic Lasso. С Project Stardust процесът е още по-лесен: просто кликвате върху обекта. Видеоклипът в YouTube показва как преместването на куфара автоматично коригира неговата сянка. След това, използвайки Firefly, Stardust заменя куфара в ръката на модела с букет от жълти цветя.

Изданието PCWorld допълва, че едно от най-впечатляващите нововъведения в Stardust е възможността за премахване на отвличащите вниманието елементи. Софтуерът е в състояние да открива обектите на заден план, които могат да отвлекат вниманието от основния обект, и да ги премахва, като ги заменя с подходящи фонове, генерирани от изкуствен интелект.

Като цяло Stardust изглежда като един съвсем различен подход към възможностите, които сме виждали и преди - например премахването на хора от Google Photos, но с допълнителни нива на усъвършенстване. Adobe заяви, че ще представи повече информация за продукта по време на конференцията Adobe Max следващата седмица.
Разбира се, любителите на култовия филм "Междузвездни войни" знаят, че Project Stardust (проектът "Звезден прах") е тайният проект на Империята, който по-късно се превръща в така наречената Звезда на смъртта. Да се надяваме, че новият проект на Adobe няма нищо общо с това и ще се използва с мирни цели.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !