Приложение може да открие COVID-19 по гласа ви

Offnews Последна промяна на 02 април 2021 в 17:19 5605 0

След повече от година от началото на пандемията, откриването на COVID-19 още не е лесно. За целта трябва да се подложите на тест, или да имате изразени симптоми – кашлица, температура, загуба на обоняние или вкус. Тук обаче може да се намеси Vocalis.

Компанията разработва начин за тестване на хората, като използва гласа им и откирва дали те са позитивни за вируса. Тя е разработила AI, който идентифицира гласовите характеристики на пациенти с различни заболявания, без да е нужно той да посещава болница. Това би могло да е изключително полезно за тези от тях, които нямат симптоми на ковид, но са носители.

Vocalis събира множество данни, свързани с гласа на човек. Компанията е разработила технология, която идентифицира характеристиките на потенциални болести, възоснова на гласа. Алгоритъмът извлича 512 функции от гласовата проба и прави изображение – спектрограма. Именно тя може да се използва за диагностициране на възможните заболявания.

Когато открие потенцилно заболяване, Vocalis първо провежда клинични проучвания, за да разпознае какъв вид гласови записи трябва да събере от аудио отпечатъците. За да открие ковид например, приложениет трябва да идентифицира симптоми на треска, главоболие и задух.

Приложението моли пациентите да броят от 50 до 70, за да тренират алгоритъма. То запазва поверителността, като не разкрива нищо за самоличността им. Според данните на компанията, Vocalis включва над 275 000 различни говорни маркера на различни езици. То е разработено в съвместно проучване с общинската корпорация на мумбай в Индия, а в проучването са участвали 2000 пациенти. Алгоритъмът е дал точност от 81.2% при откирване на ковид.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !