Практични функции в iOS 16.4

Стоян Ненов Последна промяна на 15 април 2023 в 14:51 1301 0

iOS Apple

Снимка William Hook/Unsplash

Практични функции в iOS 16.4

Преди дни Apple пусна най-новата версия на iOS – 16.4.1. Тя отстранява системни проблеми, уязвимости в сигурността и други дреболии. CNET отбелязва и няколко практични функции в обновената платформа.

Първата е Voice Isolation. Досега тя беше налична само за Face Time, но вече ще може да се използва и за обикновени гласови разговори през мобилна мрежа. Тя ще подобрява шумопотискането на околни шумове и ще акцентира гласа на говорещия. Би трябвало да подобри качеството на разговорите осезаемо.

Друга новост в iOS 16.4 е по-лесното откриване на дублирани снимки дори и в споделени албуми. Това ще става автоматично през приложението Photos, като то ще показва, когато са споделени дублирани снимки в различни албуми. Потребителят ще има възможност да избере коя снимка да запази, дали ги слее или да ги остави непроменени.

iOS 16.4.1 ще има и нещо хубаво за геймърите. Платформата поддържа контролера на конзолата Sony PlayStation 5 DualSense Edge Wireless. Накратко, това е един от най-специалните контролери с вибрация, която реагира според случващото се на екрана. Той вече може да се използва за съвместими игри в Apple Arcade на iPhone.

Обновени са и някои от основните приложения. Например Music. Има по-малки подобрения в интерфейса, като изобразяването на новите песни в плейлиста. А в секцията Library вече има и добавена икона до името на изпълнителите. Натискането ѝ отваря секцията на изпълнителя в приложението.

Добавят се и три уиджета за Apple Wallet. Те са с различен размер, но една и съща функция – позволяват по-лесно проследяване на статуса на активните към дадения момент поръчки.

iOS 16.4 ще предложи и нови функции за достъпност. Първата е Dim Flashing Lights. Тя е в менюто Motion в основните настройки на iPhone. Чрез нея се намалява автоматично яркостта на мигащите светлини във видеоклипове. В лентата, която показва продължителността на клипа, ще има маркери кога ще има мигащи светлини. А функцията VoiceOver вече ще може да прочита на глас картите за навигация и приложението за времето.

Актуализацията включва и нови виртуални клавиатури за няколко езика. Освен това са добавени 21 емоджита и възможност уеб приложения, които са добавени към началния екран, да изпращат известия.

Приложението Apple Podcasts също е обновено с повече опции в Library. Добавен е раздел Channels, в който се показват различни предавания и канали на мрежите, които потребителят следва. А приложението Apple Books ще позволи на потребителя да избира какви анимации да има за прелистването на страниците.

Притежателите на iPhone 14 Pro или Pro Max ще получат ексклузивна функция. Тя позволява създаването на филтри за Focus Mode. А чрез тях потребителят може да въвежда допълнителни настройки за телефона, когато е в този режим. Например да включва или изключва Always-On дисплея, когато Focus Mode е активен, за още по-малко разсейване.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !