Появи се сайт за обновяване на старите версии на Windows

Стефан Николов Последна промяна на 13 юли 2023 в 12:17 767 0

Windows 98

Снимка Microsoft

Появи се сайт за обновяване на старите версии на Windows

Независимият проект Windows Update Restored, създаден от фенове на ретро компютрите, има за цел да улесни актуализирането на по-старите версии на Windows, включително 95, 98 и NT 4.0. Сайтът осигурява достъп до отдавна изгубени страници на Windows Update, които работят с по-стари версии на Windows и дават възможност за актуализиране на операционната система, съобщава изданието TomsHardware.

Екипът на проекта се надява да помогне на онези хора, които в наши дни още инсталират и актуализират компютърни системи с Windows 95, NT 4.0, 98, Me, 2000 и XP. В действителност по-старите версии на Windows разчитаха предимно на работата на уеб приложението Windows Update, а не на вградените инструменти за обновяване, както е сега. Но към средата на 2011 г. Microsoft затвори версията на сайта, която можеше да сканира и актуализира Windows 95 и 98.

На практика сайтът Windows Update Restored е леко модифицирана версия на оригиналния сайт на Microsoft, т.е. той е клонинг на сайта Windows Update v3.1 (1997 г.), който обхваща Windows 95, NT 4.0 и Windows 98 (и SE). Сайтът не използва SSL или TLS, така че по-старите версии на Internet Explorer все още имат достъп до него.

За да се получи достъп до актуализациите, е необходим поне Internet Explorer 5. Тъй като този браузър вече не може да бъде изтеглен директно от Microsoft, сайтът Windows Update Restored предлага линкове за изтегляне на IE5 и IE5.5 на всички поддържани езици.
Хората, които стоят зад проекта, предупреждават посетителите, че Windows Update Restored не е официален проект и не се поддържа от Microsoft, нито пък страниците за актуализациите, към които препраща ресурсът. Разработчиците пишат, че сайтът може да се използва само на собствен риск, и също така подчертават, че страниците с актуализации са предназначени "само за архивни цели".

Трябва също така да се отбележи, че представената клонирана версия на Windows Update не прави по-старите операционни системи безопасни и подходящи за използване в съвременния интернет. Да напомним, че актуализациите за Windows 95 бяха спрени още през 2001 г., а Windows 98 и ME спряха да получават обновявания през далечната 2006 г.

В показаната по-долу таблица за съвместимост авторите на проекта в лявата колона са поставили адресите на сайтовете, към които Internet Explorer трябва да се пренасочи за съответната операционна система, за да получи достъп до клонираните страници на Windows Update Restored. Така например Windows 95, NT 4.0 и Windows 98 (и SE) могат да бъдат актуализирани на адрес v3.windowsupdaterestored.com.

Все още се разработват страниците на Windows Update за Windows XP, Windows Server 2003, Windows Vista и по-новите версии. Времето на появата им не се съобщава, но едва ли ще се наложи дълго да се чака. Windows Update Restored е един интересен и добре дошъл проект, но не се препоръчва от екипа на Microsoft за обновяване и поддръжката на старите версии на ОС Windows, която все още се използва в много места – магазини, предприятия и т.н.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !