Основните възможности на Chrome OS Flex: новата операционна система на Google

Offnews Последна промяна на 19 февруари 2022 в 17:29 605 0

Chrome OS Flex

Google умее да поднася изненади. Преди време започна от нулата да разработва таен проект, който се оказа, че е операционната система Fuchsia OS, която интернет гигантът наскоро започна да инсталира в някои мобилни устройства. Сега бе представена новата операционна система Chrome OS Flex, която за разлика от другите ОС на Google, може да бъде инсталирана на практика на всички Windows, Mac и Linux съвместими компютри и лаптопи. При това новата операционна система се разпространява напълно безплатно под Apache 2.0 лиценза. Дали защо интернет гигантът се е решил на подобна благотворителност?

Основни моменти

Засега от страна на Google няма много информация за какво точно е направена тази операционна система. За сметка на това, добре известно е, че тя може безплатно да бъде инсталирана на всички съвременни а и не особено съвременни персонални компютри и лаптопи. С помощта на тази ОС става възможно да се даде втори живот на морално остарялата компютърна техника. Навярно мнозина от нас имат компютри и лаптопи, които вече са твърде бавни за съвременния софтуер, но ни е жал да ги изхвърлим. Новата операционна система може гладко да работи на доста стари устройства.

Разбира се, не става дума да се даде нов живот на някакви съвсем антични компютърни системи. Минималните системни изисквания са следните:

  • 64-битов процесор на Intel или AMD
  • 4 GB оперативна памет
  • 16 гигабайта дисково пространство
  • Поддържане на зареждане от USB флаш стик
  • Достъп до BIOS/UEFI настройките
  • Интернет връзка

Важно е да уточним, че тази операционна система НЕ поддържа ARM архитектурата. Но за сметка на това тя редовно получава от разработчиците обновявания и пачове за отстраняване на забелязаните бъгове. Датите на тяхното излизане са съвсем същите като на стандартната ОС Google Chrome. Поддържа се работата с Google Assistant, Family Link, Nearby Share.

Разликите в сравнение със стандартната Google Chrome

Разлики почти няма. Новата операционна система също се базира на Linux ядрото, а за потребителска среда се използва браузъра Chrome. По същия начин на потребителите се предлагат уеб приложения. Само че в Chrome OS е възможно стартирането на Linux програми, а сега екипът работи и върху осигуряване на съвместимостта с Windows приложенията. В Chrome OS има поддръжка на Android приложенията, а това означава, че и новата ОС ги поддържа.

Засега няма пълноценна поддръжка на всичко това, понеже в сървърите на Google е качена съвсем ранна версия на новата Chrome OS Flex. Липсва и поддръжката на Google Play, но програмистите на Google съобщават, че всичко това ще бъде добавено по-късно. Друг характерен момент е, че софтуерът за Linux се стартира чрез виртуална машина, но засега тази функционалност е достъпна само за неголям брой тестери.

Това е една бета версия на Chrome OS Flex, която не гарантира 100% поддръжка на всички периферни устройства, включително външните CD, камерите и т.н. Но това постепенно ще бъде добавяно.

Да уточним, че новата операционна система е разработена с използването на интелектуалната собственост на компанията Neverware, която Google погълна преди две години. Основният продукт на тази компания е именно разработването на нова операционна система, работеща в средата на електронен облак, която се наричаше Cloudready. Именно на нейна база е изградена новата Chrome OS Flex.

Инсталирането на Chrome OS Flex

За да инсталирате тази нова ОС на вашия компютър е необходим флаш-стик с капацитет не по-малко от 6 GB. Необходимо е да се извърши малко предварителна работа. Първата стъпка е с помощта на браузъра Chrome от Chrome Web Store да се изтегли разширението Chromebook Recovery Utility.

След това от падащото меню трябва да се избере модела на компютърното устройство.

Необходимо е да се избере и версията на операционната система, което всъщност е съвсем лесно.

След това трябва да бъде избран включения към компютъра флаш-стик и да бъде указано, че върху него ще бъде качен дисковия образ на операционната система.

Остава в BIOS да изберем зареждане от флаш стика. Да повторим, че се поддържа UEFI Secure Boot. При следващото включване на компютъра се стартира самата инсталация.

Според отзивите на потребителите, които са успели вече да тестват новата операционна система на Google, интерфейсът работи гладко и не се забелязват лагове.

Ако имате Google акаунт, то след идентификацията на потребителя системата зарежда настройките, записани в електронния облак, след което се извършва синхронизация на настройките, на отметките, политиките и всичко останало.

За какво е необходимо това?

Както казахме по-горе, корпорацията на практика нищо не казва за целта на създаването на тази операционна система. Различните експерти са на мнение, че отговорът на този въпрос съвсем не е сложен - Google просто иска да увеличи пазарния дял на своята операционна система, който сега е твърде малък. Стандартната Chrome OS е инсталирана само на 2,6% от компютърните устройства на глобалния пазар.

Въпреки изобилието на различни модели хромбуци, те не се купуват много, понеже тяхната функционалност е доста ограничена. Те се използват предимно във образователната сфера. Понякога с тях работят и гиковете, но това става много рядко. И тъй като последно време пазарът за евтини лаптопи постепенно се завладява от Майкрософт, става така, че Google допълнително губи позиции. Може би по този начин интернет гигантът ще може по-добре да се конкурира с Microsoft.

Интересно ще бъде да проследим развитието на новата Chrome OS Flex.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !