OpenAI подготвя платена версия на ChatGPT, която ще отговаря по-бързо

Стефан Николов Последна промяна на 13 януари 2023 в 11:16 1575 0

chatgpt pro

Снимка OpenAI/OFFNews

OpenAI подготвя платена версия на ChatGPT, която ще отговаря по-бързо

Превърналият се в световна сензация AI чатбот ChatGPT, който може да пише съчинения, есета и дори да програмира, не е евтин, като неговата поддръжка струва на създалата го компания OpenAI няколко милиона долара месечно, съобщава The Verge. Ето защо OpenAI се замислиха как да монетизират този проект. Един от вариантите е да бъде предложена платена "професионална" версия на ChatGPT.

Платената версия на ChatGPT съвсем логично ще се нарича ChatGPT Professional. Това става ясно от линк към списъка на чакащите, публикуван от OpenAI в сървъра на Discord, в който се задават редица въпроси относно предпочитанията за плащане, включително „На каква цена (на месец) бихте сметнали ChatGPT за толкова скъп, че не бихте обмислили да го закупите?“.

Всеки може да подаде заявка за участие в пилотния проект на ChatGPT Professional, като е достатъчно само да отговори по какъв начин възнамерява да използва AI платформата и каква цена е готов да плаща. Компанията специално подчертава, че засега това е експериментален вариант и в близкото бъдеще условията ще бъдат променени.

OpenAI обещава, че платената версия на чатбота ChatGPT ще бъде винаги достъпна за използване без каквито и да било забавяния и ще дава минимум два пъти повече отговори в сравнение с безплатната версия. Компанията допълва, че активно ще събира отзивите за работата на тази интересна AI платформа.

Наскоро се появи информация, че Microsoft заедно с няколко компании с рисков капитал води преговори за мащабна инвестиция в OpenAI в размер на 10 милиарда долара. Ако тази сделка бъде осъществена, пазарната капитализация на OpenAI ще нарасне до 29 милиарда долара, като същевременно Microsoft ще притежава част от нея.

Според изтеклата в уеб пространството информация, ако тази сделка се състои, Microsoft ще получава 75% от печалбата на ChatGPT докато не възвърне инвестициите си, след което софтуерният гигант ще притежава 49% от акциите на компаниите. Още 49% ще получат другите инвеститори, а компанията майка с нестопанска цел OpenAI ще притежава 2% от акциите.

Към средата на месец декември миналата година ChatGPT имаше над 1 млн. активни потребители. Това е добре, но обслужването на подобен огромен брой клиенти, който непрекъснато се увеличава, е много скъпо. Основателят и главен изпълнителен директор на OpenAI Сам Олтмън съобщи, че оперативните разходи възлизат на няколко цента на чат при общите разходи.

Въпреки противоречията и някои наложени забрани ChatGPT се оказа много добра AI платформа и великолепна реклама на OpenAI, привличайки огромно медийно влияние и създавайки безброй мемета в социалните мрежи. Редица инвеститори директно внедриха ChatGPT в своите работни процеси. Райън Рейнолдс накара ChatGPT да напише реклама за Mint Mobile – мобилният оператор, който той частично притежава. Начините за използване на тази невронна мрежа непрекъснато се увеличават и със сигурност може да бъде изграден изключително печеливш бизнес модел за нейното използване.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !