Онлайн версията на Photoshop вече е официално разполага с AI способности

Павлин Луканов Последна промяна на 28 септември 2023 в 17:50 296 0

Adobe Photoshop

Снимка Adobe

Онлайн версията на Photoshop вече е официално разполага с AI способности

Приложението Photoshop на Adobe до голяма степен се препокрива с разбирането на много потребители за решение за редактиране на снимки. Софтуерът е много популярен, но разбира се не е изобщо евтин за достъп. Има разбира се и безплатни алтернативи като Gimp, но ако все пак искате да използвате именно Photoshop сега вече има и по-евтино решение.

След близо две години в бета версия, уеб версията на приложението вече официално е достъпна за всички. Става дума за опростен вариант на решението, като то обаче разполага и с някои по-напреднали функционалности като Generative Fill и Generative Expand, които са базирани на технологии с изкуствен интелект и наскоро бяха добавени в стабилната версия на настолния вариант на Photoshop.

Функционалностите са базирани на генеративния модел на Adobe Firefly и могат да бъдат използвани с търговска цел. Чрез тях можете да премахвате или добавяте съдържание, както и да разширявате изображение на база на текстово описани в над 100 езика. Това става със запазване на някои основни черти като осветяване и перспектива.

Уеб версията на Photoshop също така предоставя много от често използваните в десктоп варианта функционалности. Все пак има нова подредба на интерфейса, която дава на потребителите по-изчистена визия. Така например е налична опцията Contextual Task Bar, предлагаща стъпки за работния процес. Инструменти споделящи сходен работен процес, като избиране на обекти и ретуш, са групирани заедно в дадена секция, което е с цел по-лесно навигиране.

Ако предпочитате по-класически изглед има опция за промяна на тази опция в настройките. От компанията споделят, че някои декстоп функционалности като patch tool, pen tool, поддръжка за smart object, polygonal lasso и др. ще бъдат добавени скоро. Photoshop за уеб също така дава възможност за съвместна работа по проекти, както и опция за тези без абонамент да разглеждат и коментират файлове.

Новата уеб базирана версия на Photoshop е включена в платените абонаментни планове с цени от около 10 долара на месец. Поне първоначално няма да има безплатен достъп до новото решение. Иначе Adobe тества и безплатна опция, но предстои да видим кога и дали тя ще е налична.

При всички положения вариантът за използване на Photoshop може да е полезен в някои ситуации. Това включва и случаите, в които нямате инсталирано приложението или ползвате временно устройство без подобна опция. Би било добре ако се появи и безплатна версия на уеб базирания вариант.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !