Новите такси на Reddit все оказват непосилни за разработчиците

Стефан Николов Последна промяна на 02 юни 2023 в 11:09 870 0

Reddit

Снимка Brett Jordan/Unsplash

Разработчик заяви, че ще трябва да плаща по 20 млн. долара годишно, за да може неговото приложение да работи

Apollo, много популярно приложение на Reddit за мобилната операционна система iOS създадено предимно за бърза и лесна навигация съвсем скоро може да се сблъска с изненадващо огромни такси за милиони долари в резултат на новата тарифа за използването на програмния потребителски интерфейс на Reddit. След публикуването на поредната актуализация за приложението Apollo, разработчикът е разбрал, че според новите тарифи на Reddit, използването на неговото API ще му струва 20 млн. долара годишно, ако приложението продължи да работи по същия начин.

The Verge ни напомня, че през месец април Reddit направи редица промени в политиката си, свързана с API достъпа, които дават възможност на платформата да поставя ограничения върху броя на API заявките, направени от клиентите на трети страни както е при Apollo. Ето малко повече подробности за това какво точно означава това: Създателят на Apollo, Кристиан Селиг заяви, че според новите правила Reddit ще му взема около 12 хил. долара за 50 млн. заявки.

Това означава, че Apollo, която миналия месец е направила 7 милиарда заявки към API-то на Reddit ще трябва да плаща по 1.7 млн. долара на месец или 20 млн. долара на година, за да продължи да работи със същия темп. Селиг отбелязва, че дори да реши да задържи само потребителите, които плащат, за да се абонират за Apollo, приложението няма как да генерира толкова голям приход, че да може да излезе на печалба.

„Средностатистическият потребител на Apollo прави 344 заявки на ден, което би струвало 2.50 долара на месец“. - допълва Селиг. Получава се така, че той явно ще започне да работи на загуба, понеже сегашният абонамент за Apollo Ultra струва 1.49 долара на месец или 12.99 долара на година – тоест, таксата на Reddit е по-голяма от прихода на приложението.

"Дълбоко съм разочарован от тази цена" – пише още Селиг. "Въпреки, че от Reddit бяха комуникативни и цивилизовани по време на този процес на водене на многобройните телефонни разговори между нас, които според мен минаха наистина добре, не виждам как тази цена може да се базира на реалността и дали изобщо е разумна. Надявам се, че не е необходимо да казвам, че не разполагам с такива парични суми и дори не знам от къде да ги намеря“.

Не е ясно какво ще е бъдещето на Apollo, тъй като Селиг не е отговорил веднага на молбата на The Verge за коментар. За съжаление това не вещае нищо добро за другите приложения на Reddit от трети страни, които явно ще бъдат таксувани по същия начин.

И още, освен че ще таксува разработчиците, Reddit ще започне да таксува и компаниите, занимаващи се с изкуствен интелект, които смятат да използват Reddit за обучение на своите големи езикови модели.

Reddit може би иска да разбере броя на потребителите, които е възможно да решат да напуснат платформата, ако любимият им клиент-приложение от трета страна престане да работи. Но редица потребители вече заявиха, че ще изоставят тази социална мрежа-форум, ако ги няма любимките им приложения от трети страни.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !