Новите AI функции на Apple демонстрирани на WWDC

Мария Иванова Последна промяна на 07 юни 2023 в 11:11 299 0

WWDC 2023

Снимка Apple

Новите AI функции на Apple демонстрирани на WWDC

На годишната си конференция за разработчици - WWDC, Apple представи не само нови продукти като Apple Silicon Mac Pro и Apple Vision Pro, а и най-новите си разработки в сферата на изкуствения интелект и машинното обучение. Една от тях е подобрената автокорекция за iPhone, използваща същата технология, на която се базира популярния чатбот ChatGPT.

Новата функция за автокорекция дава предложения за отделни думи и цели изречения, подобно на функцията в Gmail на Google. От Apple уточняват, че подобреният автокоректор може да се учи от стила на писане на потребителя, от който се ръководят и предложенията му.

“Автокорекцията се основава на машинно обучение в устройството и през годините продължихме да усъвършенстваме тези модели. Сега клавиатурата използва трансформиращ езиков модел, който е най-съвременният за предсказване на думи и прави автокорекцията по-точна от всякога” - посочва главният вицепрезидент по софтуерното инженерство на Apple Крейг Федериги.

Новият автокоректор на компанията впечатлява и с това, че работи на iPhone, докато модели като ChatGPT изискват скъпи графични процесори. За разлика от конкурентите си, които изграждат по-големи модели с помощта на суперкомпютри, Apple се фокусира върху интегриране на модели с изкуствен интелект директно в мобилните си устройства.

AI в устройствата заобикаля много от проблемите с поверителността на данните, с които се сблъсква cloud базираният изкуствен интелект. В съответствие с предварително заявените ангажименти на Apple за защита на личните данни и сигурността на потребителите, тези нови AI функции до голяма степен избягват прехвърлянето на потребителски данни в “облака”, а вместо това разчитат на изчислителната мощ на устройствата.

На WWDC Apple дебютира и с ново приложение в iOS 17, наречено Apple Journal, което позволява водене на заключен и криптиран дневник. Приложението автоматично събира последните снимки, тренировки и други дейности от смартфона на потребителя и ги представя като незавършени записи в дигитален дневник, позволявайки допълнителна редакция на съдържанието, добавяне на текст, мултимедия и др.

На конференцията за разработчици Apple обяви и друга нова ML функция, която позволява на iPhone да идентифицира домашните любимци на потребителя и да постави всичките им снимки в една папка. До сега приложението Photos за iPhone можеше да идентифицира единствено хора и да създава миниалбум за всеки член на семейството.

По време на WWDC, Apple обяви и няколко други нови функции, показващи напредъка на компанията в областта на невронните мрежи. Една от тях е Digital Persona - иновативно решение, което извършва 3D сканиране на лицето и тялото на потребителя. След това, използвайки шлема Vision Pro, Digital Persona може да пресъздаде дигитално копие, което да представя потребителя във видеоконференции или друг тип виртуални събития.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !