Нова функция на браузъра Chrome улеснява извличането на качествени кадри от клиповете

Функцията Copy Video Frame (Копиране на видео кадър) е налична за всички други браузъри базирани на технологията Chromium

Стефан Николов Последна промяна на 04 септември 2023 в 16:07 272 0

Chrome

Снимка Google

Нова функция на браузъра Chrome улеснява извличането на качествени кадри от клиповете

Google улесни извличането на висококачествени изображения от видеоклиповете, като това работи в няколко браузъра. В публикацията в блога на Google компанията обяви нова функция, интегрирана в Chrome, която дава възможност за заснемане на висококачествен кадър от изходното видео. Достатъчно е да се кликне с десния бутон на мишката върху видеото, когато е спряно, и да се избере Copy Video Frame. Това може да не работи с всички видеоклипове - всъщност, доколкото може да се види, работи предимно само в YouTube - но може да се използва в няколко браузъра, базирани на Chromium, а не само в Chrome.

Google представя това като инструмент за студентите, който им дава възможност да си водят бележки от видеоклипове на лекции, което е очевидно! Изданието The Verge допълва, че неговите специалисти са тествали новата функционалност и че тя предлага много по-високо качество от това на обикновените скрийншотовете на екрана, както и от бутона screenshot в YouTube.

Ето по-интересните възможности на новата функционалност:

  • Тя работи в YouTube - и във видеоклиповете в Google Photos, които използват плеъра на YouTube - но трябва да кликнете два пъти с десния бутон на мишката, за да преминете към менюто с десен бутон на мишката на браузъра, а не към това на YouTube.
  • Кадрите, копирани от YouTube, са в резолюцията на видеото за стрийминг, а не в резолюцията, която всъщност се показва на екрана. При използване на инструмента за заснемане на екрана за видеоклип от YouTube, който се излъчва в 4K резолюция, но се възпроизвежда в прозорец с приблизително 2560 x 1440 пиксела, той се заснема с разделителна способност приблизително 2560 x 1440 пиксела, с непокътнати контроли и надписи и странно бледи цветове. Но новата функция Copy Video Frame (Копиране на видео кадър) дава пълен кадър с 4K резолюция и по-топли цветове.
  • При първоначалните тестове тя работи в най-новите версии на Arc и Microsoft Edge, които са базирани на Chromium. Засега не са тествани абсолютно всички браузъри, базирани на Chromium, но няма причини това да не работи и при тях.
  • Новата функция прави именно копиране но без записване. За да се запише кадъра се изисква още една допълнителна стъпка.
  • Функцията Copy Video Frame не работи в Instagram, TikTok, Vimeo, JW Player, както и навсякъде, където менюто на браузъра с десния бутон на мишката е потиснато.

The Verge допълват, че са тествали новата възможност само в YouTube и не са сигурни дали ще работи някъде другаде. Също така не е ясно дали това ще работи с всеки един видео плеър. Но едва ли, логично е браузърът на Google да поддържа услугите именно на Google. Ситуацията ще се проясни след провеждането на независими тестове от различни потребители и компании.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !