Нов закон може да забрани на Apple да доставя iPhone със собствените си приложения

Offnews Последна промяна на 18 юни 2021 в 07:03 5777 0

Antitrust-law-could-ban-pre-installed-Apple-apps

Напоследък Apple присъства твърде често в новините, особено заради битката си с Epic Games и Facebook заради антиконкурентни практики. В близко бъдеще това може да доведе до някои промени за iOS и iPhone.

Нов антитръстов закон, предложен миналата седмица, може да попречи на Apple да доставя iPhone със собствените си предварително инсталирани приложения. В момента компанията инсталира предварително Messages, Calendar, Notes, Photos, Face Time и др., като според закона използва пазарното си господство, за да фаворизира собствените си продукти и услуги.

Ако законът бъде приет, ще доведе до драстично нов процес на настройка на iPhone, подобно на Google, която беше принудена в ЕС да предлага различна алтернативна търсачка при настройката на ново устройство. Това със сигурност е лоша новина за Apple, която е голям играч в сферата на услугите и може потенциално да намали приходите й и да навреди на бизнеса й.

За потребителите обаче не е лоша новина, тъй като може да осигури по-голям избор и свобода по отношение на приложенията за изтегляне и ползване на новото устройство. Законът може да засегне и Amazon Prime, тъй като Amazon продава само собствени продукти, което потенциално може да навреди на продавачи от трети страни.

Изглежда към момента не се говори за включване на други продукти, като таблети и компютри, но те лесно могат да бъдат добавени в последствие, въпреки различните операционни системи. Комитетът по съдебната власт ще разгледа пет законопроекта следващата седмица, когато може би ще научим повече подробности за предложената промяна.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !