Niantic помага на другите да създават приложения за AR метавселена

Offnews Последна промяна на 09 ноември 2021 в 07:11 187 0

Niantic Lightship

Niantic Labs, създателят на популярната игра Pokemon Go, предлага шанс на всеки да се възползва от технологията, стояща зад нея, за да може да изгради своя собствена разширена реалност и приложения за метавселена от реалния свят. Разработчиците могат да започнат да използват платформата Niantic Lightship още сега.

https://www.youtube.com/watch?v=wWHAr_TSDWk&feature=emb_imp_woyt

Компанията обяви и инвестиционен фонд от 20 милиона долара в подкрепа на разработчиците, които “споделят нашата визия за метавселената в реалния свят и допринасят за глобалната екосистема, която изграждаме”. Те могат да използват инструментариума на Niantic, за да създават 3D мрежови карти в реално време, така че приложенията да се възползват от повърхността и топографията около устройството.

Други API ще помогнат на апликациите да усетят разликата между различните аспекти на околната среда, като вода, земя, небе и сгради. Инструментариумът също така позволява на разработчиците да създават приложения, които позволяват на до петима играчи да участват в една и съща сесия за AR мултиплейър, като поддържат цялото си съдържание и взаимодействия в синхрон.

Инструментите са предимно безплатни. Приложните програмни интерфейси за мултиплейър ще са достъпни безплатно през първите 6 месеца, независимо колок потребители има едно приложение. След това Niantic ще начисли такса, ако API се използват в приложение с над 50 000 активни потребители месечно.

https://www.youtube.com/watch?v=tzbvhxa4ESY

Няколко забележителни марки са участвали в честна бета версия на комплекта за разработка. Сред тях са Universal Pictures, PGA of America и Warner Music Group.

Coachella създаде AR изживяване, което посетителите на фестивала ще могат да изпробват следващата година. Те ще видят голяма версия на пеперудата на Coachella, кацаща на седеметажната пътека Spectra rainbow.

Shueisha също работи с разработчика T&S, за да въведе герои от One Piece и други манга в реалния свят с AR. Това приложение ще бъде достъпно през 2022 година.

Визията на Niantic за метавселена е много по-различна от бъдещето, ориентирано към виртуална реалност, което компанията-майка на Facebook Meta има предвид. В публикация в блог през август главният изпълнителен директор Джон Ханке предположи, че “метавселената в реалния свят” е свързана със свързването на физическия и дигиталния свят, а не съществува единствено като виртуално преживяване. Имайки това предвид, компанията му работи по AR очила с Qualcomm през последните няколко години.

https://www.youtube.com/watch?v=XLI-Ka_pmiw

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !