Mozilla подобри защитата на имейлите в уеб браузъра Firefox

Стефан Николов Последна промяна на 19 март 2023 в 12:04 671 0

Firefox Relay

Снимка Mozilla

Firefox Relay

Ако вече сте един от многото хора, които използват Firefox Relay, за да запазят истинския си имейл адрес от проследяващи устройства и спамъри, вече има нещо ново, което ще ви спести време. Тества се нов начин за потребителите на Firefox Relay да получат достъп до своите имейл псевдоними, които в тази система е прието да се наричан маски, директно във Firefox, при това за множество сайтове.

Mozilla обяви интегрирането на функцията Firefox Relay, която от няколко години е достъпна за потребителите като отделно разширение, директно в браузъра Firefox. Да напомним, че Firefox Relay е система за защита на електронната поща, която помага на потребителите да скрият името на своя оригинален имейл акаунт от любопитни очи, да избегнат проследяването чрез тракери и да се избавят от досадния спам.

Отсега нататък, когато потребителят разглежда уеб сайт, в който се изисква създаване на акаунт, Firefox Relay автоматично ще го подканя да създаде нов псевдоним (маска) за електронната поща или да използва вече съществуващ такъв. Това ще бъде процес с едно кликване с ненатрапчив изскачащ прозорец точно в полето за въвеждане на електронната поща.

Създадените псевдоними пренасочват имейлите към истинския имейл адрес на потребителя, но запазват пълна поверителност и анонимност. С други думи, с Firefox Relay потребителите могат да запазят данните си по такъв начин, че да не се появяват в интернет. И евентуалното изтичане на данни от една или друга онлайн услуга няма как да бъде проблем (освен ако, разбира се, не става въпрос за изтичане на данни от Mozilla).

Една от особеностите на тази технология е, че ако някой от създадените псевдоними започне да получава спам или нежелани съобщения, потребителят може лесно да го изтрие и да създаде нов псевдоним, без това да се отрази на основните му идентификационни данни и на неговата истинска електронна поща.
Принципът на работа на Firefox Relay е много сходен с този на услугата за защита на електронна поща на DuckDuckGo, която също генерира анонимни еднократни псевдоними, наречени "лични Duck адреси" (@duck.com). Firefox Relay обаче има допълнителна функция за автоматичното премахване на средствата за проследяване, преди да препрати имейлите към имейл адреса на потребителя, като по този начин се запазва конфиденциалността на оригиналната електронна поща.

Досега Firefox Relay се предлагаше като отделно разширение и потребителят трябваше да стартира отделен контролен панел, за да управлява псевдонимите. Сега използването на функцията е много по-удобно.

Компанията допълва, че нововъведението все още не е достъпно за всички потребители и изскачащият прозорец за създаване на псевдоним все още не се появява във всички уеб сайтове. Mozilla заяви, че усилено работи по този въпрос и обеща съвсем скоро да направи функцията достъпна за всички потребители, както и да увеличи броя на поддържаните сайтове.

Появи се информацията, че Mozilla вече е започнала постепенното разпространяване на новата функция. Препоръчва се потребителите по-често да проверяват за обновявания за Firefox, за да могат веднага да се възползват от тази удобна функционалност.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !