Можете още днес да инсталирате следващата голяма актуализация на Windows 11

Тя включва поддръжката на HDR фон, Sudo за Windows и други

Стефан Николов Последна промяна на 26 май 2024 в 19:53 616 0

Windows 11

Снимка Microsoft

Можете още днес да инсталирате следващата голяма актуализация на Windows 11

От края на май Microsoft пусна своята следваща актуализация на Windows 11 в канала Release Preview. Това е последната фаза на тестване, преди актуализацията 24H2 да стане достъпна за всички потребители на Windows 11. Актуализацията включва поддръжката на HDR фон, програма за пестене на енергия, Sudo за Windows, код на програмния език Rust в ядрото на Windows и др.

Microsoft официално ще разпространи актуализацията чрез Windows Update по-късно тази година, но можете да вземете тази финална версия чрез програмата Windows Insider в раздела Windows Update на Windows 11. Просто следвайте наличните там указания, за да се регистрирате в програмата Windows Insider, и не забравяйте да изберете канала Release Preview.

Windows 11 24H2 включва поддръжка на HDR фонове, което дава възможност за използването на JXR изображения като фонов тапет. Ако използвате няколко монитора, Windows 11 ще адаптира тапета за всеки отделен дисплей.

Изданието The Verge допълва, че в последната актуализация Microsoft също така променя начина, по който работят режимите за пестене на енергия. Новият режим за пестене на енергия намалява консумацията на електроенергия, като намалява производителността на системата, за да пести от живота на батерията на лаптопите. Той работи и с обикновените десктоп компютри, така че можете да намалите количеството енергия, което използва например една мощна геймърска платформа.

Windows 11 24H2 включва и интегрираната команда sudo, предназначена за разработчиците. Microsoft използва sudo в ОС Windows, за да позволи на разработчиците да стартират програми с администраторски права директно от конзолата. Възможно е да се конфигурира командата sudo в три режима: нов прозорец; с изключен вход; и inline. Режимът, който е най-близък до този на sudo в Linux, е inline, докато другите режими са по-ограничени.

С тази актуализация Microsoft добавя и възможността за създаване на 7-zip и TAR архиви във File Explorer, заедно с възможност за превъртане на изгледа на падащото меню Quick Settings, което се появява над лентата на задачите. Налична е и новата AI функция Voice Clarity (Яснота на гласа), която също е част от 24H2 и не е ограничена само до устройствата с чипове с невронен модул (NPU). Функцията Voice Clarity ще премахва фоновия шум, когато провеждате разговори или записвате аудио.

Окончателните промени в ОС Windows 11 24H2 ще засегнат вградения асистент Copilot. Copilot вече може да бъде извикан с помощта на специален бутон в дясната част на системната лента и вече разбира повечето команди за промяна на настройките, включване на функциите на Windows и др.

Актуализацията включва и всички нови функции с изкуствен интелект, които Microsoft представи по-рано тази седмица, но за да ги използвате, ще ви е необходим новия компютър Copilot Plus. Персоналните компютри Copilot Plus ще се появят на пазара едва на 18 юни при начална цена от 999 долара.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !