Мобилната версия на Gmail най-сетне ще превежда имейли

Стоян Ненов Последна промяна на 14 август 2023 в 15:18 371 0

Gmail

Снимка Solen Feyissa/Unsplash

Мобилната версия на Gmail най-сетне ще превежда имейли

В наши дни е напълно естествено човек да комуникира с хора от целия свят. Било то по работа или просто, защото се е запознал с тях след пътуване или дори онлайн. Днес е по-лесно от всякога да се общува с хора, като единствената бариера често е езиковата.

Но технологиите работят и в тази посока. Функциите за автоматичен превод са неразделна част от много услуги. Най-накрая и потребителите на мобилните приложения на Gmail ще могат да се възползват от тях, съобщава How-to Geek.

Google предлага сравнително добър машинен превод от доста време. Той е внедрен в браузъра Chrome и може да превежда цели интернет страници в реално време, с променлив успех. Понякога се справя впечатляващо добре, а друг път допуска неочаквани грешки.

И все пак, услугата е практична и често помага в ежедневието. Сега ще може да е от полза и за още една дейност – четене на имейли на непознати езици.

Функцията вече е налична в Gmail за Android, като единственото изискване е потребителят да актуализира приложението до най-новата му версия. След това функцията ще се появи автоматично, когато стане налична за конкретния потребител, като трябва да е достъпна за всички в рамките на две седмици.

Когато потребителят отвори имейл на език различен от системния на устройството, системата автоматично ще го разпознае и ще изведе малка лента, с която предлага да го преведе. Ако лентата липсва, може да се извика ръчно от бутона с три вертикални точки в имейла и да се избере опцията Translate (Превод). След това потребителят трябва просто да избере на какъв език иска да получи превода и приложението ще го направи веднага.

В настройките на приложението има и още опции. Например да се направи така, че приложението автоматично да превежда само конкретни езици, а другите да не ги обработва.

Google не казва на колко езика ще може да работи новата функция. Логиката е, че ще се поддържат всички езици, които са налични в Google Translate. Компанията обаче не казва това, а посочва единствено, че ще е наличен „широк набор“ от езици.

Интернет гигантът не е забравил и потребителите на iPhone. Приложението на Gmail за iOS и iPadOS също ще получи вградената функция за превод на имейли. Това обаче ще стане на 21-ви август т.г. Тогава услугата ще е налична за тях и те ще трябва да направят същото, като ползвателите на Android – да инсталират новата версия на Gmail за платформата си и да изчакат до две седмици, ако евентуално функцията не е налична за тях още от самото начало.

С това поетапно пускане, Google иска да се увери, че функцията ще работи добре преди да бъде масово достъпна за всички. Досега тя беше налична само през интернет браузър, което провокираше критики сред потребителите, тъй като мнозина от тях използват Gmail предимно през телефоните си.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !