Microsoft започна тестовете на следващия голям ъпдейт за Windows

Стоян Ненов Последна промяна на 14 февруари 2024 в 17:56 602 0

Windows 11

Снимка Microsoft

Microsoft започна тестовете на следващия голям ъпдейт за Windows

Microsoft напредва значително с работата по следващата голяма актуализация за Windows. Макар ъпдейтът да е предвиден за втората половината на годината, тестовете му започват още сега, съобщава Ars technica.

Първите тестови компилации на актуализацията вече са започнали да се разпространяват през програмата Insider, в която експерти, разработчици и любители могат да участват и да тестват новите разработки за Windows. Компилациите имат символите 24H2 в своите номера, което потвърждава, че са планирани за пускане към масовите потребители през втората половина на тази година. Традиционно Microsoft винаги пуска големите актуализации за Windows през септември, октомври и най-късно - ноември.

Миналата година компанията внедри изкуствения интелект Copilot в Windows 11 и това беше големият акцент на актуализацията на платформата. През 2024 г. не изглежда да се планират чак толкова значими новости за Windows. Вместо това първите тестови версии съдържат повече малки, но практични нововъведения.

Една от тях ще е Sudo for Windows. Това е новост, която е насочена към програмистите и администраторите и е вдъхновена от Linux, където също има команда sudo. В Windows тя ще позволява въвеждане и изпълнение на команди с по-високо ниво на достъп през Windows Terminal в същия прозорец, без да се налага да се отваря отделна сесия. Това ще спести време на системните администратори.

За масовия потребител ще има подобрен режим за пестене на енергия и внедрена поддръжка на архивните формати 7-zip и TAR през File Explorer, т.е. няма да се налага инсталиране на допълнителни приложения, за да се отварят и правят такива архиви. Освен това Windows ще поддържа и слухови апарати.

Със сигурност ще има и още обновления за изкуствения интелект Copilot, включително в рамките на Windows. Copilot обаче се развива самостоятелно и има график за актуализации, който е различен от този на Windows, така че новостите за тази платформа ще идват отделно.

Остава въпросът какво ще се случи с очаквания Windows 12 и заявката на Microsoft, че тази година ще е началото на „ерата на AI PC“, т.е. персоналните компютри с изкуствен интелект. Според някои слухове, компанията работи по модифицирана версия на Windows, която ще е с повече AI функционалност и именно тя ще се казва така.

Според спекулации на Trendforce, AI PC-та със „следващото поколение“ на Windows ще изискват по-мощен хардуер от настоящите. Например посочва се, че ще е нужно минимум 16GB RAM за AI компютър. Също така в минималните изисквания е включен и допълнителен невронен процесор, който да поеме част от изчисленията за умните алгоритми. Microsoft обаче отказва коментар по темата с аргумента, че не дискутира слухове и спекулации. Засега компанията не е налагала никакви допълнителни изисквания за компютрите, които могат да използват Copilot през Windows, с изключението, че ако машината е с Windows 10, е нужно да има поне 4GB RAM и монитор със 720р резолюция.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !