Microsoft залага много на Copilot+ PC за бъдещето на Windows

Стоян Ненов Последна промяна на 26 май 2024 в 20:00 607 0

Microsoft залага много на Copilot+ PC за бъдещето на Windows

Снимка Паван Давулури/Microsoft

Microsoft залага много на Copilot+ PC за бъдещето на Windows

Преди около два месеца Microsoft назначи Паван Давулури за ръководител на отдела за разработка на Windows. Давулури идва на поста в повратна точка за историята на операционната система. Предстоят много промени за платформата, като именно той ще трябва да ги реализира.

В интервю за The Verge Давулури споделя, че плановете на Microsoft са доста големи. Част от тях вече се реализират и полагат основата за следващите, още по-мащабни стъпки. Например постепенното преминаване към ARM чипове, което се случва паралелно с обявяването на Copilot+ PC. Това не е случайно. От години Microsoft иска, но не успява да популяризира Windows на ARM устройства.

Сега има идеален повод за нов опит, като използва Copilot+ PC и изкуствения интелект (AI) като инструмент да привлече вниманието на потребителите и към ARM предложенията с Windows. Но именно AI ще има най-важната роля в следващата страница от историята на операционната система.

„Мисля, че имаме възможност да предоставим повече стойност на клиентите на Windows, като внедрим AI в цялата ОС“, казва Давулури.

Първите функции като Recall, CoCreator и т.н. вече са факт и ще са част от Copilot+ PC моделите. А Microsoft вече гледа и в бъдещето. Давулури споделя, че компанията иска Copilot да може да предвижда нуждите на потребителите, особено, когато става дума за задачи, които вършат редовно или например настройки, които използват често.

„Ако можем да намерим начин да направим тези моменти по-продуктивни и да разбираме по-лесно вашите намерения и къде виждате стойност, можем да направим Copilot да помогне, да е наясно с контекста и той да бъде част от това, което правите и инструмент как да свършите работата“, допълва Давулури.

Изкуственият интелект ще има роля и в създаването на приложения. Софтуерният гигант вече е направил нужния софтуерен пакет за разработчици, който да използват, за да могат да внедрят Copilot и други AI модели в приложенията си. По този начин Copilot+ PC и Windows ще могат да ги интегрират в общия работен поток. „Това ще отвори нови хоризонти, защото ще може да вършите неща в приложенията, които досега не са били възможни. Мисля, че ще бъде от голяма полза и за Windows да е платформа за изживявания“, коментира Давулури.

Microsoft вече работи по внедряването на над 40 AI модела в Windows. Всеки от тях специализира в определени функции и възможности, а Copilot и Windows ще са обединителите.

Но не всичко ще е AI. Microsoft не се отказва от идеята си и да има Windows с клауда. Това е услугата Windows 365, която ще позволи на потребителите да използват Windows през различни устройства, а той ще се „стриймва“ до тях.

„Windows в клауда ще промени играта. Ще измени парадигмата, защото когато операционната система стане в клауда, ще имаме почти безкрайни възможности да увеличаваме изчислителната мощ за нея. А това ще ни позволи да мислим по напълно различен начин за операционните системи“, смята Давулури.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !