Microsoft въвежда нови принципи улесняващи смяната на приложенията по подразбиране в Windows

Павлин Луканов Последна промяна на 21 март 2023 в 11:35 586 0

Windows 11 Default Apps

Снимка Microsoft

Microsoft въвежда нови принципи улесняващи смяната на приложенията по подразбиране в Windows

Един от проблемите на Windows е сравнително трудната промяна на приложенията по подразбиране в операционната система. Такива са браузерите, които с използват за достъп до Интернет, както и разнообразни приложения за отваряне на специфични типове файлове. Сега Microsoft предприема една значителна крачка напред в промяна за по-добро на тази система, като ще даде повече възможности на разработчиците на приложения в такава насока.

Освен това компанията от Редмънд въвежда и друга промяна, по отношение на това какво потребителите могат да „закачат“ на десктопа, в менюто Start и в лентата за задачи (Taskbar). Тези нови възможности ще са налични чрез опростени стъпки и настройки. Приложенията от трети страни в Windows, както и тези на Microsoft, ще имат достъп до методи за закачане към посочените зони и възможност за насочване на потребителите към съответните настройки. Така те ще могат да предоставят бърза опция за промяна на настройките в един стандартизиран вид.

От Microsoft споделиха, че поемат ангажимент в три основни направления. На първо място е предоставянето на повече възможности за управление на промените при закачане на приложения и задаване на програми по подразбиране. След това е подкрепа на разработчиците за предоставяне на подобни възможности и на последно място се предвижда уеднаквяване на методите за закачане и промяна на приложенията по подразбиране.

На фона на това Microsoft въвежда няколко нови функционалности, като официално поддържани в тези направления. По отношение на приложенията по подразбиране, скоро ще бъде въведен нов “deep link URI” за настройки на приложения, с който потребителите ще бъдат отвеждани директно в зоната, в която трябва да бъде направена промяната.

Що се отнася до закачването на приложения, скоро ще бъде въведен нов обществено достъпен API, който позволява на приложенията да закачат първични или вторични икони/плочки към лентата със задачи (Taskbar). Този API ще включва и разяснения за потребителите, включително с потвърждение. Новите функционалности ще са налични първоначално в канала Dev за Windows Insider потребители, през идните месеци.

Microsoft измина доста път по отношение улесняване смяната на някои типове приложения по подразбиране. Припомняме, че първоначално в Windows 11 това ставаше чрез ръчно задаване на приложение за всеки тип файлове поотделно, доста неприятно и бавно. Миналата година обаче поне за браузърите беше зададена по-лесно възможност, а сега от компанията се подготвят допълнително да подобрят ситуацията.

Що се отнася до закачането на приложения, тук има и някои подводни камъни. Така например при по-неопитните потребители има опасност от претрупване на зоните за закачане на приложения. Все пак от компанията споделят, че ще има и процес по потвърждение, което може да ограничи този неприятен ефект. Предстои да видим и кога тези новости ще достигнат до всички потрежители.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !