Microsoft спира поддръжката на Android приложения за Windows 11

Стоян Ненов Последна промяна на 06 март 2024 в 08:58 177 0

Android apps on Windows 11

Снимка Microsoft

Microsoft спира поддръжката на Android приложения за Windows 11

Когато преди около три години представяше Windows 11, Microsoft обърна голямо внимание на факта, че тази операционна система ще може да използва приложения от Android. И в началото компанията действително работеше в тази посока.

Тя пусна т.нар. Windows Subsytem for Android (WSA), който е част от Microsoft Store и позволява инсталирането на приложения с популярната мобилна операционна система. Функцията обаче така и не беше разгърната пълноценно. Microsoft сключи партньорство само с Amazon Appstore, т.е. само приложения от този магазин могат да се инсталират. При това процесът е доста неудобен, свързан с търсения в менюта и подменюта на Microsoft Store.

Компанията казваше, че с времето ще подобри и улесни процеса, но това не се случи. Желанията на потребителите да бъде добавен и Google Play Store, за да могат да използват пълноценно приложенията между смартфона и компютъра си също не се реализираха. А това беше основното очакване на мнозина, когато Microsoft обяви идеята.

А сега остава точно една година преди всички Android приложения да спрат да работят в Windows 11, съобщава The Verge. Microsoft е публикувала нов документ за секцията за поддръжка на услугите си, в който пише, че WSA спира работа от 5 март 2025 г. От тази дата компанията спира поддръжката за WSA.

Това означава, че приложенията, които са инсталирани през WSA, повече няма да получават актуализации. Няма да могат да се изтеглят и инсталират приложения от Amazon Appstore след тази дата. Вече инсталираните приложения ще могат да се използват, но без поддръжка, включително и без актуализации за сигурност.

Част от промените влизат в сила още сега. Потребителите на Windows 11 няма да могат да търсят Amazon Appstore или Android приложения през Microsoft Store. Софтуерният гигант не е дал обяснение за решението си. Вероятно компанията не е доволна от популярността на функцията, но тя така и не стана достъпна за повечето държави.

Новината е потвърдена и от Amazon. Компанията обяви, че ще осигури нужната поддръжка до 5 март 2024 г., като допълва, че вече не се приемат заявки за нови приложения от разработчици. Приложенията, които вече са допуснати до каталога, ще могат да бъдат актуализирани докато не спре пълната поддръжка на Amazon Appstore.

Така след края на WSA, за потребителите на Windows 11 ще останат само старите начини за използване на приложения от Android. Една от възможностите е чрез Phone Link, която позволява да се прехвърли съдържание от смартфона към Windows. Конкретно за приложенията обаче поддръжката е ограничена и само за някои модели на Samsung и други производители.

Другата алтернатива е емулатор. Най-популярният е BlueStacks. Той инсталира виртуална машина, чрез която потребителят може да инсталира и използва Android приложения през Windows. Те обаче не се интегрират в самата платформа и стоят отделно от нея. Освен това не всички поддържат BlueStacks, така че функциите и изборът отново е ограничен.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !