Microsoft ще продава Teams и Office отделно в целия свят

Стоян Ненов Последна промяна на 02 април 2024 в 14:04 788 0

MS Apps

Снимка Ed Hardie/Unsplash

Microsoft обяви, че ще раздели Teams и Office и ще ги предлага като отделни услуги

Microsoft обяви, че ще раздели Teams и Office и ще ги предлага като отделни услуги. Това решение ще е валидно за целия свят, след като беше приложено първо в Европа миналата година преди влизането в сила на Закона за цифровите пазари, съобщава CNBC.

Ходът на софтуерния гигант е опит да намали недоволството на регулаторите по света, които не харесват обединяването на множество услуги и платформи и го виждат като ограничаване на избора за потребителите. Европейската комисия вече има разследване срещу Microsoft именно заради обединяването на Teams и Office.

Проверката датира от миналата година, след като през 2020 г. бе подадена жалба на Salesforce, които смятат, че тяхното приложение Slack е в неравностойна позиция. Също така има слухове, че миналата година и представители на Zoom са се срещнали с Европейската комисия по темата и също са заявили своето недоволство от практиките на Microsoft.

Причината е, че от 2017 г. насам Teams е безплатна част от Office 365 и замени Skype for Business. Според конкурентите обаче така се получава неравностойна битка, тъй като Teams идва в пакета с друга платена услуга и за потребителите няма много избор да потърсят конкуренцията.

„За да осигурим яснота за нашите клиенти, продължаваме стъпките да разделим Teams от Microsoft 365 и Office 365 в целия свят, както направихме в Европейската икономическа зона и Швейцария. Така ще адресираме обратната връзка, която ни даде Европейската комисия, за да предоставим повече гъвкавост на мултинационалните компании, когато искат да стандартизират покупките си в множество региони“, казва говорител на софтуерния гигант.

На практика проверката на ЕК в Европа, ще повлияе на глобалния бизнес на Microsoft. Решението за разделяне на двете услуги ще е за всички бизнес клиенти по света, като софтуерният гигант предлага нова структура на цените им. Teams ще бъде отделен с цена 5.25 долара на абонат, като компанията казва, че сумата може да варира според региона, валутата и данъците. Освен това желаещите, могат да се абонират само за Teams, без Office пакета.

Промените важат за новите абонати. Настоящите ще могат да продължат да използват и подновяват текущите си абонаменти както досега или да преминат към някой от новите планове по всяко време.

Крайните потребители, държавните и образователните институции не са повлияни от промяната. За тях Teams ще продължи да бъде част от общия пакет на Microsoft 365, поне засега.

Новите абонаменти влизат в сила веднага. Клиентите не са задължени да променят нищо, ако не желаят това.

Според анализатори на CNBC, мярката на Microsoft може да не е достатъчна да удовлетвори регулаторите. Според техни източници, ЕК може дори да повдигне още обвинения за размера на таксите и възможностите за интеграция на конкурентни услуги в онлайн приложенията на Office. Евентуални глоби могат да достигнат до 10% от световния годишен оборот на компанията.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !