Microsoft ще добави AI технологии в продуктите си

Павлин Луканов Последна промяна на 10 януари 2023 в 14:13 1448 0

Azure AI

Снимка Microsoft

Microsoft ще добави AI технологии в продуктите си

В последно време проектите свързани с изкуствен интелект (AI) придобиха доста голяма популярност. Това разбира се дължи основно на системата ChatGPT на OpenAI, която предоставя текстови резултати на база на зададено запитване. Освен това се появи и Midjourney, която създава визуални творби.

Сред компаниите, които подкрепят OpenAI е и технологичният гигант Microsoft, а сега нови данни подсказват, че компанията може да въведе някои AI решения в пакета Microsoft 365. Това потенциално включва автоматизация при отговори на мейли, съставяне на документи и др.

Всичко това до голяма степен се потвърждава и от инвестицията на стойност 10 млрд. долара от страна на Microsoft в OpenAI, за която научихме в началото на тази седмица. Този ход изглежда формализира партньорството между двете компании. Освен това компанията от Редмънд си гарантира и лидерската позиция в областта на AI, която изглежда е следващата технологична революция.

Припомняме, че ChatGPT разчита на езиков модел наречен GPT 3.5, който трансформира запитвания в текст по почти всяка тема. Успехът на системата изглежда е довел до интерес от страна на Microsoft и потенциалното въвеждане на технологията в различни продуктови линии. Така например търсачката Bing би могла да отговаря с повече контекст и информация при потребителско запитване, а не само чрез линкове.

Microsoft 365 може да се сдобие с доста полезни и удобни функционалности. По отношение на Outlook е възможно доставянето на подобрено търсене сред мейлите и съдържанието, както и автоматично предложения за отговори, по-добри и от тези на Google Smart Reply. При Word има дори повече възможности с проверка и корекция не текстове и подобряване на изказа.
Други приложения в бъдеще може да разчитат на персонализиране на модели с изкуствен интелект въз основа на потребителските данни. Разбира се в тези случаи трябва да бъде помислено и за защитата на личните данни. Така ще е възможно резюмирането на документи, създаване на визуални презентации и обратна връзка за подобряване на текстове.
От компанията обаче все пак имат и някои опасения от въвеждането на AI технологии в Microsoft 365. Те са по отношение на реакцията на потребителите, която може да не е положителна. Първоначалният успех на ChatGPT може да промени тези настроения.
Microsoft Word вече използва инструменти с изкуствен интелект за функционалности като Smart Find. Тя позволява да търсите в документи чрез запитване като в стандартна уеб търсачка. Друга такава функционалност е At a Glance за автоматично генериране на резюмирани списъци за по-големи документи. Интересно е да отбележим, че вече има и добавка от GPT, с която се подпомага автоматично завършване на някои думи и фрази.
Разбира се остават и опасенията по отношение на някои неточности в предаването на информацията от страна на технологията. При всички положения все още има време до по-значителното въвеждане на AI в различните продукти на Microsoft и предстои да видим как ще бъде осъществен този процес.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !