Microsoft променя каналите за тестване на експериментални новости за Windows

Павлин Луканов Последна промяна на 09 март 2023 в 09:49 468 0

Windows 11

Снимка Microsoft

Microsoft променя каналите за тестване на експериментални новости за Windows

Microsoft даде старт на програмата си Windows Insider през вече далечната 2014 г., като целта е беше получаването на обратна връзка от потребителите за Windows 10, която по това време беше в процес на разработка. Оттогава досега компанията продължава редовно да обновява тези тестови версии за Windows 10, а в последствие и за Windows 11, давайки достъп на потребителите да изпробват новите функционалности.

Подобно на други обществено достъпни бета програми, Microsoft поддържа различни канали за различните потребители, като периодично въвежда промени в имената и целите на тези канали. Сега сме свидетели на поредната такава промяна, като досегашният канал Dev вече ще бъде с името Canary. В него Microsoft тества най-малко стабилните си и най-експериментални функционалности, включително значителни промени в ядрото на Windows.

В обновения канал ще бъдат пускани софтуерни промени директно от разработка, дори без документация и с много ограничена валидация. Някои софтуерни нововъведения в каналите Canary, при други продукти, могат да бъдат обновявани веднъж дневно, но новият канал няма да получава ежедневни актуализации. Каналът Dev ще продължи да съществува, като ще се доближи до Beta такъв.

Microsoft ще продължи да тества ранни функционалности в него, включително такива, които може и да не достигнат до стабилната версия на операционната система. Спрямо Canary тук ще има по-добра платформена стабилност и повече документация. На фона на това в блог публикациите все още ще бъдат пускани текстове разясняващи някои поправки и функционалности за всички Dev и Beta канали, но не и за Canary.

Няма промени при каналите Beta и Release Preview. Първият от тях е с по-стабилни обновления спрямо новия Dev, а функционалностите, които достигат до Beta в даден момент влизат и в стабилната версия на операционната система. Release Preview традиционно е последна инстанция преди обновлението да достигне именно до прилагането в стабилната версия.

Новите промени в каналите Windows Insider до голяма степен изглеждат логични за системата за добавяне на новости в Windows 11. Това става с малки, но редовни порции или чрез големи пакетни попълнения. Потребителите в досегашния Dev канал автоматично ще бъдат прехвърлени към Canary и ще продължат да получават обновления с обозначение 25000. Преминаващите към обновения Dev канал ще получат достъп до обновления от серия 23000, като ще се изисква чиста инсталация на операционната система.

При всички положения опциите за тестване на новости в Windows са доста, като можете да се включите в избрана от вас Insider програма. Разбира се, ако заложите на някои от по-експерименталните опции е добре да имате едно на ум, че нещата понякога не сработват. Затова не винаги е добре да рискувате с работната си машина, особено що се отнася до каналите Canary и Dev. За останалите има много по-високо ниво на надеждност, като пак ще сте сред първите, които могат да изпробват бъдещите добавки.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !