Microsoft потвърди пълната интеграция на AI в продуктите си

Стоян Ненов Последна промяна на 17 януари 2023 в 13:44 1257 0

Microsoft products

Снимка Ed Hardie/Unsplash

Microsoft потвърди пълната интеграция на AI в продуктите си

Microsoft планира да внедри изкуствен интелект (AI) във всичките си продукти и тези инструменти да могат да се използват и от други фирми, за да изграждат свои продукти и услуги. Това обяви изпълнителният директор на компанията Сатя Надела по време на Световния икономически форум в Давос, цитиран от Wall Street Journal. Така той потвърди излезлите преди няколко дни слухове, че софтуерният гигант ще интегрира тази технология в цялото си портфолио.

Надела казва, че Microsoft ще комерсиализира бързо инструментите на OpenAI – компанията, която е автор на изкуствения интелект ChatGPT, както и на Dall-E 2. Софтуерният гигант е един от първите инвеститори във фондацията, като наскоро имаше слухове, че се готови значително да увеличи инвестицията си с няколко милиарда долара именно, за да получи приоритетен достъп до проектите на компанията.

Надела не обяви допълнителна инвестиция в OpenAI, но казва, че клауд платформата Azure ще бъде „мястото за всеки и всички, които мислят за изкуствен интелект“, като това включва както бизнеса, така и крайните потребители. Една от първите стъпки ще бъде, че ChatGPT ще стане достъпен за бизнес клиенти.

В дългосрочен план, всички продукти на Microsoft ще имат вграден изкуствен интелект, който напълно да ги преобрази, казва Надела. Според него инструменти като ChatGPT и други подобни разработки са необходими за подобряване на продуктивността на хората. Той смята, че тези технологии не само няма да намалят работните места, а ще подобряват икономическия растеж, което ще доведе до вдигане на заплатите на по-нископлатените длъжности.

„Нужно ни е нещо, което наистина ще промени развитието на продуктивността, за да можем да имаме истински икономически растеж“, казва Надела. Според него развитието на изкуствения интелект не е линейно и тепърва предстоят различни идеи и възможности.

Надела казва, че хората, които работят в офиси, трябва да са сред първите, които да приемат новите умни инструменти и да не смятат, че ще загубят работните си места заради тях. Той напомня, че например все повече програмисти вече използват такива инструменти, за да могат да генерират по-бързо кода, който им е нужен и да не губят време в рутинни дейности.

„Най-добрият начин да се подготвим за тази технология, не е да бъдем срещу нея, а да я използваме в работата си и бизнес процесите си“, допълва той.

Надела не навлиза в подробности какви са плановете на Microsoft за използването на изкуствения интелект на OpenAI във „всички“ продукти на компанията. Не е ясно дали например това означава, че Windows ще получи само по-умна търсачка или и други функции като адаптиране на някои елементи от платформата спрямо контекст и др. Той не влезе в подробности и какви ще са услугите за бизнеса нито кога ще се случи всичко това. Изглежда, че планът е технологиите да бъдат разгръщани постепенно в зависимост от напредъка на OpenAI и идеите на Microsoft. По всичко личи, че партньорството ще е дългосрочно и основната част от идеите тепърва ще се развиват в детайли.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !