Microsoft постепенно премахва клавишната комбинация Win+C

Стефан Николов Последна промяна на 25 юни 2024 в 17:59 426 0

copilot

Снимка Microsoft

Тя вече няма да извиква генеративния AI Copilot

В неотдавнашен ход, който изненада и може би разочарова много потребители на Windows, Microsoft тихомълком започна да премахва клавишната комбинация Win + C чрез кумулативни актуализации в последните версии на Windows 11. Този пряк път, който е основен елемент в операционната система Windows от повече от десетилетие, сега става ненужен в предстоящата версия 24H2. Всъщност тя вече е неактивна във ОС Windows 11 версия 22H2 и по-късните итерации.

Неотдавна Microsoft реши да отдели Copilot от лентата със задачи и да го превърне в самостоятелно уеб приложение. Това решение означава, че присвояването на специален клавиш за бърз достъп на уеб базирано приложение като Copilot изглежда излишно. Въпреки че поначало е прикрепен към лентата на задачите заедно с основни функции като "Show Desktop" (Показване на работния плот), преминаването на Copilot към уеб приложение показва значителната промяна в подхода на Microsoft към интегрирането на функциите на асистента в ОС Windows.

Премахването на комбинацията Win + C не е само техническа настройка, но отразява и променящите се приоритети на Microsoft в областта на дизайна на потребителския интерфейс и интегрирането на новите функционалности. Потребителите, които са свикнали да използват Win + C за извикване на Copilot, ще трябва да се адаптират към алтернативните методи за достъп до тази функционалност, най-вече чрез иконката в лентата на задачите или директно чрез copilot.microsoft.com в браузъра Edge.

Въпреки тези промени Microsoft заяви, че Copilot остава съществен компонент от бъдещите ѝ планове за Windows. Компанията проучва по-дълбоки интеграции, като например използването на Copilot като спомагателен инструмент в популярни приложения като Minecraft. Тази стратегия подчертава ангажимента на Microsoft за подобряване на потребителското изживяване чрез технологиите за интелигентни асистенти, макар и в различен от първоначално предвидения формат на предоставяне.

Поетапното премахване на Win + C предизвика обширни дискусии сред потребителите, както и в технологичната индустрия, относно промяната в подхода на Microsoft към дизайна на интерфейса и интеграцията на приложенията. Докато някои потребители могат да съжаляват за загубата на познатия шорткът, други могат да оценят гъвкавостта и потенциалните подобрения, предлагани от уеб базираната итерация на Copilot.

Изданието GizChina допълва, че тъй като Microsoft все още се ориентира в областта на дигиталните асистенти и иновациите в потребителския интерфейс, премахването на клавишната комбинация Win + C символизира един по-широк преход към уеб ориентирано предоставяне и интегриране на приложенията. Макар че първоначално този ход може да наруши навиците на потребителите, той също така сигнализира за проактивната позиция на Microsoft в развитието на нейната софтуерна екосистема, за да отговори на променящите се нужди на потребителите и технологичния напредък. В обобщение, може да се каже, че отпадането на Win + C бележи края на една епоха за любителите на традиционните клавишни комбинации. То обаче отваря врати и за нови възможности за това как да си взаимодействат потребителите с интелигентните асистиращи технологии в средата на Windows.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !