Microsoft отлага пускането на спорната функция Recall

Стоян Ненов Последна промяна на 17 юни 2024 в 20:34 2025 0

Recall

Снимка Microsoft

Microsoft отлага пускането на спорната функция Recall

Microsoft няма да пусне функцията Recall за Windows 11, която трябваше да дебютира с новите компютри Copilot+ PC. Първите модели излизат на пазара тази седмица и трябваше да предлагат Recall, но след като услугата предизвика доста спорове, софтуерният гигант е решил да я отложи, съобщава CNBC.

Самата компания също потвърждава новината. Тя казва, че променя първоначалния план и Recall няма да е част от Copilot+ PC от 18 юни т.г., а първо ще премине през тестова фаза в програмата Windows Insider. След това ще провери обратната връзка от потребителите, които са пробвали Recall и ще направи нужните корекции. Едва след това Recall ще достигне и до Copilot+ PC устройствата, като софтуерният гигант не споделя по-конкретни срокове.

„Решението е част от нашето желание да предложим доверено и сигурно изживяване на всички клиенти“, казва още Паван Давулури, корпоративен вицепрезидент, отговарящ за Windows дивизията на компанията. Дори и потребителите, които искат да тестват Recall през Windows Insider, ще трябва да имат Copilot+ PC устройство, за да може то да покрива системните изисквания на функцията. И тъй като първите такива устройства излизат на пазара тази седмица, ще мине време преди да се натрупа достатъчна потребителска база в Insider, която да тества Recall.

Функцията Recall беше представена заедно с новите Copilot+ PC устройства през май. Тя позволява на потребителите да „връщат назад във времето“ и да виждат (почти) всяка дейност, която е извършена с компютъра от момента на активирането на Recall. Това включва не просто какво е инсталирано или отваряно, но и какво е правено в определени приложения – например възстановяване не само на файлове, но и на изтрити абзаци от документи.

Мнозина анализатори и експерти обаче критикуваха Recall заради потенциала ѝ да разкрива множество лични данни и действия, които потребителите може да не искат да бъдат виждани. Мненията могат да бъдат обобщени с фразата: „Ако човек изтрива нещо, очаква то наистина да бъде изтрито“. Други обвиниха Microsoft в рушене на доверието на потребителите, а експерти по киберсигурност заявиха, че има начини чрез Recall да се достига до информацията на хората без тяхно знание, включително потребителски имена, пароли и други данни за достъп.

В отговор Microsoft заяви, че Recall ще бъде изключена по дефиниция и желаещите да я използват, ще трябва да я активират ръчно. Компанията допълни, че въвежда и още мерки за сигурност на Recall. Сред тях са задължително използване на системата за автентикация Windows Hello, както и криптиране на базата данни с информацията на Recall, която се съхранява само локално, т.е. в рамките на съответното устройство.

Така Copilot+ PC ерата, която трябва да отвори нова страница в историята на персоналния компютър, тръгва с „куц крак“ още от самото начало. Именно затова Microsoft предпочита да предприеме по-сигурния ход и да отложи Recall, за да компрометира допълнително репутацията на новата продуктова категория, на която разчита не само тя, но и множество производители на лаптопи и процесори и имат очаквания чрез нея пазарът да получи нов, свеж тласък.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !