Microsoft обяви цените на платената поддръжка на Windows 10 след 2025 г.

Стефан Николов Последна промяна на 05 април 2024 в 14:31 912 0

Windows 10

Снимка Microsoft

Windows 10

В края на миналата година Microsoft обяви, че ще продължи да предоставя актуализации по сигурността за Windows 10 след края на официалната поддръжка на тази версия на операционната система. Това ще става в рамките на програмата Extended Security Updates (ESU), а сега софтуерният гигант обяви колко ще струват актуализациите за тези, които по някаква причина не са готови да преминат към Windows 11 преди следващата есен.

Официалната поддръжка за Windows 10 ще приключи на 14-ти октомври 2025 г. След тази дата потребителите на операционната система ще трябва да плащат допълнително, ако искат да продължат да получават актуализациите по сигурността. Софтуерният гигант е определил цената на първата година на услугата в рамките на програмата ESU на 61 долара. Потребителите и корпоративните клиенти ще трябва да закупят отделни ESU лицензи за всяко устройство с Windows 10, което планират да използват след горепосочената дата.

Интересно е, че втората година на разширената поддръжка по програмата ESU ще струва двойно - 122 долара, а третата година - четворно или 244 долара. Ако потребителят се присъедини към програмата ESU по-късно, например през втората година, той ще трябва да плати и за първата година, тъй като актуализациите на Microsoft ще бъдат кумулативни.

Изданието The Verge обръща внимание, че досега Microsoft предлагаше участие в ESU само на бизнеса - на организации, които по някаква причина са принудени да използват по-старите версии на Windows. Този път е съвсем различно. Тъй като голям брой хора от целия свят все още използват Windows 10 дори почти девет години след излизането му на пазара, всеки ще може да участва в програмата ESU.

"Разширените актуализации по сигурността не трябва да се разглеждат като дългосрочно решение, а по-скоро като преходна фаза. Можете да закупите ESU лицензи за устройствата с Windows 10, които не планирате да надграждате до Windows 11, от октомври 2024 г., една година преди края на официалната поддръжка", се казва в съобщението на Microsoft.

Компаниите, които използват облачните решения на Microsoft като Intune и Windows Autopatch за обновяване, ще получат 25% отстъпка за обновяване в рамките на програмата ESU. Това ще намали цената на услугата до $45 на потребител (до пет устройства), но само за първата година от програмата. Ако потребителите използват устройства с Windows 10, за да се свържат с облачни настолни компютри с Windows 11 на платформата Windows 365, Microsoft ще предоставя актуализации по програмата ESU безплатно, тъй като цената на лиценза е включена в абонамента за Windows 365.

Училищата ще могат да продължат да използват Windows 10 и да получават актуализации по сигурността чрез програмата ESU на много по-изгодна цена. Тук Microsoft е готова да предостави актуализации за 1 долар за първата година, 2 долара за втората и 4 долара за третата. Изглежда, че компанията не планира да предоставя някакви специални отстъпки за участие в програмата ESU за обикновените потребители. Вероятно това е продиктувано от желанието на софтуерния гигант да ускори процеса на обновяване до Windows 11.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !