Microsoft обедини AI услугите си в Copilot

Стоян Ненов Последна промяна на 18 ноември 2023 в 11:34 555 0

Copilot

Снимка Microsoft

Microsoft обедини AI услугите си в Copilot

През тази година Microsoft хвърли много усилия, за да популяризира своите услуги с изкуствен интелект. Те започнаха от Bing Chat, която компанията развива на базата на GPT модела на OpenAI, в която е и един от основните инвеститори.

В последствие софтуерният гигант добави още възможности към Bing Chat и внедри чат бота и в браузъра Edge. След това направи и корпоративна версия, която да е за бизнес клиенти. А тази есен добави и Copilot към Windows 11, който е практически същото, но с друго име.

Логично, всичко това може да доведе до объркване сред клиентите. За да внесе повече яснота, Microsoft обяви, че ребрандира Bing Chat и Bing Chat Enterprise под шапката на Copilot, съобщава The Verge.

Copilot ще продължи да използва технологиите от търсачката на Bing и името ѝ ще бъде видимо на доста места в асистента. Въпреки това основното му име ще е Copilot за всички услуги. Така потребителите ще могат много по-лесно и ясно да разбират какво използват, особено като се има предвид, че и в момента системата е практически една и съща.

Copilot ще е основната и безплатна версия, която ще е достъпна за всички. Бизнес потребителите ще могат да се абонират за Copilot for Microsoft 365. Това ще им даде достъп до допълнителни функции с бизнес насоченост. За масовия потребител, Copilot ще е достъпен както досега – през Windows в новия вграден асистент, както и през браузърите Edge и Chrome. Ще може да се използва и през macOS.

Амбицията на Microsoft е да популяризира Copilot и изкуствения интелект като цяло и да направи услугата „ежедневен AI асистент“. За целта той трябва да е самостоятелна платформа, която да не изисква задължително използване на Bing.

Според източници на The Verge, по-рано т.г. ръководството на Microsoft се е допитало до служителите на компанията за тяхното мнение за развитието на AI. По това време е било предпочетено да се избере бранда Bing, защото е неутрален за хората, но все пак разпознаваем и е ясно на коя компания е. Така той е бил добра входяща точка за AI усилията на Microsoft. Вече обаче те са достатъчно напреднали и добре известни на потребителите и могат да бъдат отделени в собствен бранд, който също бързо става разпознаваем, тъй като Microsoft бързо го интегрира във всичките си основни услуги.

Паралелно с това софтуерният гигант обяви и малко новости за Copilot. Част от тях са специално за интеграцията с приложението Teams. Потребителите ще могат да задават инструкции на Copilot да води бележки по време на срещата, да сваля транскрипция от казаното само от конкретен човек, да ги „цитира“ в последствие и др.

Copilot получава новости и за други приложения. В PowerPoint например Copilot ще може да бъде свързан с личните галерии с изображения на компаниите и да използва Microsoft Designer да ги модифиццира. Скоро в Outlook ще може да събира информация от календари, имейли и документи и да оформя час и дата за среща на няколко човека, като включва и нужните материали за нея.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !