Microsoft инвестира в един от основните конкуренти на OpenAI

Стоян Ненов Последна промяна на 27 февруари 2024 в 15:18 436 0

Microsoft

Снимка Salvatore De Lellis/Pexels

Microsoft инвестира в един от основните конкуренти на OpenAI

Microsoft обяви, че ще инвестира във френската компания Mistral AI. Тя е смятана за един от основните конкуренти на OpenAI и европейският отговор на ChatGPT.

Mistral AI е едва на 10 месеца, като е разработила свой LLM (голям езиков модел) и чатбота Le Chat. Компанията тази седмица пусна и Mistral Large – езиков модел, който е директен конкурент на GPT-4 на OpenAI, като е разгърнат само в центрове за данни в Европа. Партньорството с Microsoft не е само финансово. Mistral AI ще получи достъп до клауд платформата Azure на софтуерния гигант и ще може да я използва, за да развива технологиите си. Клиентите на Azure пък ще имат достъп до разработките на Mistral AI, за да ги използват в своите проекти – по същия начин както Azure вече предлага алгоритмите на OpenAI.

„Мисля, че това е един от най-важните дни от гледна точка на подкрепата на Microsoft за технологиите в Европа. Създаваме дългосрочно партньорство с Mistral AI, за да могат те да обучат и разгърнат AI моделите си от следващо поколение в нашите AI центрове за данни и инфраструктура и това ще стане веднага“, казва президентът на Microsoft Брад Смит в интервю за CNBC.

Решението на Microsoft идва на фона на увеличаващ се натиск от европейските регулатори. Те не са доволни от огромните инвестиции в размер на около 13 млрд. долара, които софтуерният гигант вложи в OpenAI. ЕС традиционно не харесва ИТ гигантите и обединяването на големи компании и ресурси, особено когато става дума за разработки извън рамките на Стария континент, но с голямо потребление тук.

„За нас е важно да покажем, че не става дума само за технологиите на Microsoft или само за американски продукти. Тази инвестиция ще бъде двигател за технологии, иновации и растеж в Европа... Мисля, че Европа иска, нуждае се и заслужава широк избор от възможности“, коментира Смит. Той допълва, че Mistral AI ще получи финансиране за проучване и разработка на технологии, включително AI модели за услуги за и от институции в Европа.

За сега Microsoft не споделя какъв е размерът на инвестицията. Mistral AI е оценена на 2 млрд. евро, като досега е привлякла инвестиции в размер на около 500 млн. евро. За сравнение, OpenAI е оценена на 86 млрд. долара. Microsoft има и член в борда на директорите на OpenAI, но не изглежда да има подобно участие в Mistral AI.

В понеделник и испанският мобилен оператор Telefonica обяви, че ще използва Azure AI Studio на Microsoft. Телекомът ще внедри умни алгоритми в цифровата си екосистема Kernel, които ще помагат на служителите да използват генеративен AI, за да анализират данни. Операторът очаква това да подобри обслужването на клиентите, като ще гарантира и защитата на техните лични данни.

Освен това по-рано този месец Microsoft обяви инвестиции в размер на над 5.6 млрд долара за изграждането на нови AI центрове за данни в Германия и Испания. С това компанията се надява да покаже на Европа и регулаторите, че има сериозни намерения за развитието на услугите си в региона и да намали натиска.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !