Meta и Microsoft пускат новия AI модел Llama 2

Стоян Ненов Последна промяна на 19 юли 2023 в 14:40 274 0

Liama 2

Снимка Meta

Meta и Microsoft пускат новия AI модел Llama 2

Езиковите модели са в основата на генеративния изкуствен интелект (AI). Чрез тях тези алгоритми могат да разпознават и създават текстове, данни, анализи и т.н. Тяхното развитие става все по-бързо, като се увеличава и конкуренцията.

Meta е основен конкурент на OpenAI в тази сфера. Компанията отговаря на езиковия модел GTP, който е в основата на ChatGPT със своя модел – Llama. Meta представи новото поколение на своята разработка – Llama 2, което изненадващо се оказва разработено и разпространявано в партньорство с Microsoft. А софтуерният гигант е основен инвеститор и клиент и на OpenAI.

Въпреки това Microsoft ще стане и сред основните разпространители на Llama 2. Двете компании ще предложат Llama 2 безплатно за научни и комерсиални цели. Добавени са и начален код за предварително обучения модел, както и допълнителни версии, които са настроени за различни разговори.

Microsoft става „предпочитан партньор“ за Llama 2. Софтуерният гигант включва модела в своя каталог Azure AI. Разработчиците, ще имат достъп до него през клауд услугата Microsoft Azure. Това включва и достъп до допълнителни инструменти като филтри и функции за безопасност.

Освен това Llama 2 е оптимизирана да върви „локално“ и в рамките на Windows, т.е. ще може да се използва за програми, които да се инсталират на компютър и да не се нуждаят от постоянна връзка с Azure. Мicrosoft казва още, че Llama 2 ще може да се използва и през платформите Amazon Web Services, Hugging Face и с времето ще е достъпна и на още места

Meta казва, че Llama 2 е разработена с още по-голям фокус върху отговорните технологии. Моделът е внимателно настроен чрез помощта на трети лица, които са извършвали тестове на различните функции и възможности, за да открият „пролуки в производителността“.

Обърнато е внимание и на сигурността. Meta е изготвила доклад за прозрачност, в който са описани някои от трудностите, които са открити при разработката на Llama 2 и решенията, които са предприети. Разказвани са и очаквани бъдещи предизвикателства, които може да се случат.

Освен това Meta е подготвила и наръчник за разработчици, който дава насоки как да използват ресурсите разумно и им описва най-добрите практики за отговорна разработка и тестване на сигурността. Пакетът включва и обновени правила за използване на Llama 2, които казват за какво е забранено да се използва този алгоритъм.

Meta казва, че планира да популяризира Llama 2 с нови публични предизвикателства, които ще поканят експерти и разработчици да създадат решения за различни обществени, екологични и други предизвикателства, като използват възможностите на алгоритъма. Създава се и нова партньорска програма за образователни институции, които да се обединят на общо място за изучаване на различните предизвикателства на изкуствения интелект. „Очакваме с нетърпение да видим какво ще изгради светът с Llama 2“, казва Meta.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !