Медицинският AI чатбот на Google вече се тества в болниците

Med-PaLM 2 може да отговаря на медицински въпроси, да обобщава медицинските документи и още много други

Стефан Николов Последна промяна на 10 юли 2023 в 17:03 326 0

Clinic

Снимка Graham Ruttan/Unsplash

Медицинският AI чатбот на Google вече се тества в болниците

Google вече тества своята технология за чат с изкуствен интелект Med-PaLM 2 в клиниката "Майо" и други болници, съобщава Wall Street Journal. Тя се базира на големия езиков модел (LLM) на компанията PaLM 2, който е в основата на Bard, конкурента на ChatGPT от Google, и бе представен само преди няколко месеца на събитието Google I/O.

За разлика от базовия модел, Med-PaLM-2 е обучен на въпросите и отговорите от изпитите за медицинско образование, както и на подбран набор от демонстрационни материали на медицински експерти. Това му дава експертни познания в отговарянето на въпроси, свързани със здравето, като той може да изпълнява и трудоемки задачи включително резюмиране на документи и организиране на данни от изследвания.

По време на I/O Google публикува документ, в който подробно описва работата си по Med-PaLM2. От положителна гледна точка той демонстрира характеристики като "съответствие с медицинския консенсус", способност за аргументиране и дори възможност за генериране на отговори, които са предпочитани от респондентите пред отговорите, генерирани от лекари. В по-негативен план, той показа същите проблеми с точността, които се наблюдават при другите Chat AI модели. По принцип именно точността на генерираните отговори засега е най-големият проблем при този тип AI.

Microsoft също разработва технология на чат с изкуствен интелект в областта на медицината, базирана на ChatGPT на OpenAI, като си партнира с компанията за здравен софтуер Epic. Google също работи върху използването на своя изкуствен интелект за ултразвукова диагностика и терапия на рак, както съобщи през месец март. И двете компании обещаха да запазят поверителността на информацията за пациентите, като заявиха, че не обучават моделите с пациентски данни. Да напомним, че миналия месец Microsoft изрази тревога, че нейната технология ChatGPT се използва от лекари за подобряване на комуникацията с пациентите, но така има риск от изтичане на лична информяация.

Във вътрешен имейл, предоставен на WSJ, Google заявява, че актуализираният нов модел може да бъде "изключително полезен в страни, които имат по-ограничен достъп до лекари". Все пак Google признава, че технологията все още е в твърде ранен стадий.

Директорът по изследванията Грета Корадо заяви, че макар и да не би искал той да бъде част от "медицинското пътуване" на собственото ѝ семейство, включващо всичко - от първото посещение при лекаря и поставянето на диагнозата до лечението, рехабилитацията и проследяването, тя вярва, че Med-PaLM 2 "десеторно разширява възможностите на приложението на изкуствения интелект в здравеопазването".

Може да се каже, че медицинският чатбот с изкуствен интелект на Google е значителна стъпка напред в здравеопазването. Въпреки някои проблеми с точността, установени по време на изследването, общите резултати показват, че инструментът може да бъде ефективен, особено в страни, където достъпът до здравни услуги е ограничен.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !