Малки и средни компании могат да получат безвъзмездно финансиране за внедряването на бизнес софтуер по нови процедури на ЕС

Процедурите ще позволят на български фирми да се възползват от предимствата на модерните бизнес софтуери

Offnews Последна промяна на 21 февруари 2023 в 20:15 835 0

Тим ВИЖЪН България
Тим ВИЖЪН България

В наши дни технологиите са неизменна част от успеха на почти всеки бизнес, но инвестициите в тях не винаги са по възможностите на всяка фирма – особено на по-малките предприятия. Системите от клас ERP (Enterprise Resource Planning – управление на корпоративните ресурси), CRM (Customer Relationship Management – управление на взаимоотношенията с клиентите), както и BI (Business Intelligence – бизнес анализи) вече навлизат и в по-малките компании, обещавайки да ги направят по-конкурентоспособни на пазара.

А добрата новина от началото на тази година е, че благодарение на нови процедури за европейско финансиране малките и средни предприятия ще могат да кандидатстват за средства за придобиване на софтуерни системи за управление, разработване и внедряване на различни технологични иновации.

„Процедурите ще позволят на редица български фирми да се възползват от предимствата на модерните бизнес софтуери за управление и анализ, но без да се налага да отделят сами голям бюджет за тяхното придобиване и внедряване“ – обяснява Даниела Димова, маркетинг мениджър на българската софтуерна компания Тим ВИЖЪН България – „В добавка нашият екип е готов да помогне на компаниите при избора на най-подходящото решение за техния бизнес.“

В рамките на годината предстоят три нови процедури на обща стойност над 537 млн. лв., с които Европейският съюз ще финансира български проекти за разработка и внедряване на иновации в малките и средни предприятия (МСП) и ще подпомогне малки семейни фирми за модернизацията им. Средствата се отпускат по програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021 – 2027 (ПКИП).

Първата от процедурите, с общ бюджет от 127 млн. лв., се очаква да стартира още през месец март и ще бъде насочена към финансиране разработването на иновации в малките и средни предприятия. През април е планирано да бъде отворена за кандидатстване и втората мярка – „Внедряване на иновации в малки и средни предприятия“ с бюджет от 293 млн. лева.

По трета процедура ще може да бъде финансирано закупуването на машини и съоръжения, оборудване и софтуерни продукти, които да подпомогнат модернизацията на производствената дейност на семейни компании и фирми, работещи в сферата на творческата индустрия. За тази цел са предвидени 117 млн. лева. Условията за кандидатстване ще бъдат обявени в идните месеци.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !