Краят на още една епоха: Microsoft прекратява използването на VBScript в Windows

Стефан Николов Последна промяна на 29 май 2024 в 18:23 755 0

VBScript

Снимка Microsoft

VBScript е език за създаване на скриптове, който Microsoft представи за първи път през 1996 г.

VBScript е език за създаване на скриптове, който Microsoft представи за първи път през 1996 г. Той бе наличен като системен компонент в операционната система Windows и бе широко използван за автоматизиране на задачи и управление на програми, базирани на Windows.

Синтаксисът на VBScript е донякъде опростена версия на синтаксиса на езика Visual Basic, като в частност не се поддържа типизиране: всички променливи са от тип Variant.

В блога си Microsoft отбелязва, че използването на VBScript е намаляло в полза на по-модерните уеб технологии.
Ръководителят на тази програма в Microsoft Навин Шанкар допълва, че е взето решение за прекратяване на поддръжката, за да се премине към по-модерни, ефективни и подобрени варианти.

„През годините технологиите напреднаха, създавайки по-мощни и универсални скриптови езици като JavaScript и PowerShell. Тези езици предлагат по-големи възможности и са по-подходящи за съвременните задачи за уеб разработка и автоматизация", подчерта той.

VBScript ще изчезне съвсем скоро - веднага след излизането на мащабната актуализация на Windows 11 (24H2), чието издаване е планирано за Q3-Q4 2024. Преустановяването на поддръжката ще стане на три етапа:

  1. Редица компоненти, които са предназначени да поддържат езика за писане на скриптове, ще бъдат преместени в категорията „Функции по заявка“ (FOD). FOD включва допълнителни компоненти на операционната система, като например .NET Framework (.NetFx3), Hyper-V и WSL. Те могат да бъдат инсталирани допълнително, ако е необходимо. През първия етап VBScript ще остане системният елемент по подразбиране.
  2. VBScript вече няма да се инсталира автоматично с Windows. Ако е необходимо, той може да бъде върнат като компонент на FOD. Тази опция е предвидена за тези потребители, които все още се нуждаят от езика за скриптове. Изпълнението на втората фаза е планирано за 2027 г.
  3. Microsoft напълно ще се откаже от поддръжката на VBScript и езикът за скриптове ще изчезне от Windows. Не е известно кога ще бъде осъществен този етап.

„Това означава, че всички динамични библиотеки (.dll файлове) на VBScript ще бъдат премахнати“, каза още Шанкар. „В резултат на това проектите, които разчитат на VBScript, ще спрат да функционират. Дотогава очакваме да сте преминали към предложените алтернативи“.
Всичко това се случва само няколко дни след като Microsoft потвърди плановете си да отмени NT LAN Manager (NTLM) в ОС Windows 11 през втората половина на годината в полза на Kerberos при удостоверяването.

Добре известно е, че както NTLM, така и VBScript се използват за осъществяването на хакерски атаки и за извършване на злонамерени дейности, което накара Редмънд да премахне редица важни функции от този скриптов език в опит да минимизира възможността за извършване на злонамерени атаки.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !