Какво не знаем за програмирането?

Всичко за неговата история, различните програмни езици и защо то е от ключово значение за бъдещия успех на децата

Offnews Последна промяна на 08 ноември 2023 в 20:20 774 0

Програмиране
Програмиране

В наши дни програмирането си е изградило почти легендарен статут със своите способности на практика да управлява машините и системите около нас и да добавя функционалности към мобилните ни телефони и компютри. А високите възнаграждения и добрите условия за работа в тази сфера отдавна са го направили мечтана професия за мнозина. Въпреки това все още голям брой хора не разбират какво всъщност представлява то и защо е от толкова важно значение за икономиката и обществото ни.

Какво представлява?

Програмирането представлява писане на инструкции и задаване на задачи на компютрите чрез използване на функции, променливи, различни стойности и операции, с цел решаване на определени проблеми. Повече на брой задачи могат да формират една компютърна програма. Сборът от такива инструкции се нарича програмен код и може да бъде създаден с помощта на езици за програмиране като C, Python или JavaScript.

„Днес важността на тази област нараства с всеки изминал ден и за да бъдат конкурентоспособни в този все по-дигитализиран свят, учениците трябва да развият умения за програмиране отрано. Това не само ще им даде предимство, а и определен начин на мислене, ориентиран към решаване на проблеми“ – обяснява Николай Цонев, съосновател на веригата школи по програмиране и креативни дейности Logiscool България.

История на програмните езици

Езиците за програмиране са изминали дълъг път за сравнително кратко време. Първият от тях е разработен още през далечната 1883 г. за примитивен механичен компютър, а създателят му е жена – Ейда Лъвлейс.

Значително по-късно – през 1952 г. – е разработен Autocode, който се счита за първия компилиран език за компютърно кодиране и може да бъде преведен директно в машинен код. Пет години по-късно е създаден FORTRAN. Това е език за компютърно програмиране за работа с математически, научни и статистически проекти.

През 1972 г. е разработен един от най-влиятелните програмни езици – C. Той е по-близък до човешкия език, отколкото до този на машините, така че се счита за първия език за програмиране от високо ниво.

Objective-C се появява през 1983 г. като основен език за писане на софтуер на Apple. През същата година е разработен C++ като разширение на езика C. Python е разработен през 1991 г., а Java е създадена през 1995 г. заедно с PHP и Ruby.

В самото начало на новия век – през 2000 г. Microsoft разработва C#, комбинация от C++ и Visual Basic. След три години е създаден Scala, през 2009 г. Google разработва Go, а през 2014 г. Apple създава Swift.

Защо програмирането е важно?

Днес програмирането позволява взаимодействие с компютрите по безпрецедентен начин и помага да се проектират нови продукти и услуги, да се управляват финансови услуги, инфраструктурни системи, да се провеждат проучвания, да се комуникира с хора по света и какво ли още не. То помага на хората да разглеждат любимите си уебсайтове, да гледат филми онлайн, да се свързват с приятели или да поръчват храна чрез различни приложения, а на бизнесите – да работят по-ефективно.

Специфични езици за програмиране като C се използват в роботиката и за изграждане на компютърни операционни системи. HTML, JavaScript и PHP се използват за създаване на уебсайтове и приложения. Други езици са в основата на модерни медицински технологии и системи за автоматизация.

Езикът Java може да обработва огромен брой записи и да управлява анализи върху големи масиви от данни и освен това е основният инструмент за създаване на приложения за телефони с Android. От своя страна R и Python се използват за управление на аналитична информация и науки за данните, както и за много други неща. Тези езици за програмиране позволяват създаването на модели за машинно обучение от висок клас, базирани на изкуствен интелект.

„Изучаването на програмирането от ранна възраст помага за развитието на критично и логическо мислене при децата – учи ги на комуникационни умения, работа в екип, помага им за ориентиране в социална среда, а на последващ етап – и за по-добро представяне в академичен план. В добавка, писането на компютърен код е свързано с допускане на грешки, тестване, опити и коригиране на грешки, което помага на децата да бъдат по-упорити и да решават по-успешно проблеми. Програмирането насърчава и разбиването на сложните процеси и проблеми на управляеми стъпки” – споделя от своя страна Ива Янкова, съосновател на Logiscool България.

Бъдещето на програмирането

Компютърното програмиране иновира всички индустрии и променя ежедневието ни. Съответно и знанията в тази област отварят много врати за търсещите работа. Очаква се работните места за разработчици на софтуерни програми да нараснат с 21% до 2028 година.

Днес изкуственият интелект става все по-актуален и се използва от все повече организации, търсещи начин да ускорят своите операции и да автоматизират множество задачи. Това може да промени сегмента на писането на код, но нуждата от гъвкави професионалисти в тази област ще остане.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !