Как да деактивирате резултатите от търсенето с AI на Google, включено по подразбиране

Стефан Николов Последна промяна на 22 май 2024 в 19:09 3613 0

Как да деактивирате резултатите от търсенето с AI на Google, включено по подразбиране

Снимка LifeHacker

Как да деактивирате резултатите от търсенето с AI на Google, включено по подразбиране

Липсват ли ви дните, когато при търсене с търсачката на Google просто получавахте списък с линкове, а не бавно обновяваща се рамка със съмнително надеждна информация, генерирана от изкуствен интелект? Можете да се върнете към тази по-ранна и по-опростена епоха, като промените настройките на Chrome.

Миналата седмица Google започна да добавя AI предложения към резултатите от търсенето на всички потребители (тази опция се разпространява постепенно и може да има потребители, които още не виждат това). Някои хора вероятно харесват тези резюмета, но за повечето потребители те се зареждат твърде дълго. Предпочитам веднага да видя списъка с линковете, отколкото да чакам след няколко секунди да се появи резюме пак на тези линкове. което може би е пълно с неточна информация. Ако сте съгласни с това, добрата новина е, че Google предлага и уеб търсене. Лошата новина е, че няма лесен начин да направите това по подразбиране.

Поне нямаше, докато изданието LifeHacker не намери начин да накара търсачката да показва именно уеб резултатите на Google.

Как по подразбиране да виждаме уеб резултатите на Google

Идеята е да създадете потребителска търсачка в браузъра си, която да препраща към уеб услугата на Google. Можете да направите това, като добавите https://www.google.com/search?q=%s&udm=14 като търсачка. Този URL пренасочва браузъра ви конкретно към панела с уеб резултати на Google.

  • Това може да бъде направено в браузъра Vivaldi и навярно във всички други браузъри, базирани на енджина на Chromium. По-нататък ще разгледаме как да направим това в браузъра Chrome, понеже статистиките показват, че той е най-използваният браузър в света.



  • За да започнете, отворете настройките на Chrome и отидете в Search engine > Manage search На български е „Търсеща машина->Управление на търсещите машини и търсенето в сайтовете“.



  • Кликнете върху бутона Добавяне (Add), който се намира под списъка с търсачките.



  • Дайте на новата търсачка име като „Google web search“. Препоръчвам ви да използвате само „web“, защото Chrome ще ви попречи да използвате думата „Google“ (подробност, която изглежда забавно). Накрая, и тук е най-важното, за URL адреса въведете https://www.google.com/search?q=%s&udm=14. Това ще пренасочва заявката ви към уеб търсенето на Google.



  • Кликнете върху Запазване (Save). Ще видите новата си търсачка в списъка - кликнете върху трите точки до нея и след това върху „Направи по подразбиране“ (Make default).

Вече сте направили новата си търсачка търсачка по подразбиране. Опитайте се да потърсите нещо: ще получите само линкове. Никакви бързи отговори с резюмета, генерирани от изкуствен интелект. Да, по този начин търсачката на Google започва да показва само линковете и навярно ще се учудите колко бързо всичко започва да работи.

Този обходен път не решава изцяло проблемите с Google, но прави използването на търсачката много по-добро и по-бързо.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !