Изкуственият интелект достигна и Office приложенията на Microsoft

Стоян Ненов Последна промяна на 18 март 2023 в 11:35 891 0

Microsoft 365 Copilot

Снимка Microsoft

Microsoft 365 Copilot

Сътрудничеството на Microsoft и OpenAI продължава с внедряването на новия модел GPT-4 в Office приложенията на компанията. Софтуерният гигант представи новата услуга Microsoft 365 Copilot, която е създадена с цел да улесни ежедневието на потребителите.

Microsoft 365 Copilot е платформа с изкуствен интелект, която компанията вече тества с 20 бизнес клиенти. През следващите месеци тя постепенно ще става достъпна за все повече фирми.

Основната ѝ цел е да помогне на служителите като автоматизира голяма част от повтаряемите задачи и улесни работата по различни проекти. Системата комбинира данни и от Microsoft Graphс амбицията да „превърне думите в най-мощния продуктивен инструмент на планетата“.

Copilot е внедрен в Word, Excel PowerPoint, Outlook, Teams и по-натам и в други приложения. Освен това предлага и нова услуга – Business Chat. Платформата предлага различни функции в зависимост от приложението.

В Word например потребителят може да поиска от Copilot да напише чернова на даден текст или проект, като според Microsoft така ще се спестят часове писане, събиране на информация и редакция. „Понякога Copilot ще бъде прав, а понякога ще е полезно грешен – но винаги ще ви помага“, казва компанията. Тя подчертава, че потребителят „винаги ще контролира“ и ще има окончателното решение, като той ще е авторът на текста. Той ще може да дава и допълнителни команди на Copilot да пренапише текста, да го съкрати или да му даде обратна връзка.

В PowerPoint Copilot може да помогне за създаване на презентации по указания, да подбира съдържание от дадени документи и др. А в Excel функцията може да анализира тенденции и да създава визуализации чрез наличните данни.

Microsoft Казва, че целта на Copilot е да спести време. В Outlook може да улесни прочистването на входящата пощенска кутия и да помогне при виртуални срещи в Teams чрез създаване на резюмета на дискусиите, включително със спорните точки.

Данни от потреблението на Copilot през GitHub показват, че 88% от ползващите услугата казват, че са по-продуктивни благодарение на нея. 74% казват, че така могат да се концентрират върху по-приятна работа, а 77% пестят време за търсене на информация и примери. Microsoft смята, че чрез Copilot потребителите могат и да научат нови умения, както и по-лесно да използват пълната функционалност на приложенията, тъй като много хора дори не знаят всичките им възможности.

Компанията казва, че Copilot и останалите функции с изкуствен интелект са разработени и ще продължат да се развиват чрез спазване на принципи за отговорност. Специален екип преглежда системите за потенциални рискове и вреди, като предлага и решения на потенциални проблеми. Сред тях са подобряване на данните за обучение, филтриране на вредно съдържание и др. Компанията признава, че за да постигне желаните цели, трябва да действа смело и да се учи в движение. Затова достъпът до Copilot постепенно ще бъде разгръщан, а не наведнъж за всички.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !