Изкуствен интелект в джоба: ChatGPT вече е официално приложение за iPhone

Стефан Николов Последна промяна на 19 май 2023 в 11:43 1787 0

ChatGPT iOS

Снимка Apple

Изкуствен интелект в джоба: ChatGPT вече е официално приложение за iPhone

За първи път в историята на популярния AI чатбот той е интегриран в официално мобилно клиентско приложение, което още сега може да бъде изтеглено от App Store на Apple. OpenAI представи безплатното приложение OpenAI ChatGPT за iPhone, засега само в САЩ, което включва поддръжката на гласово въвеждане чрез модела за разпознаване на реч Whisper AI. Също така приложението може да синхронизира историята на чата с уеб версията на AI асистента. С този ход ChatGPT за първи път се превръща в официално мобилно клиентско приложение.

Чатботът ChatGPT, който бе представен през месец ноември, представлява езиков модел с изкуствен интелект, пригоден за провеждане на разговори. Оттогава той се превърна в универсален асистент с изкуствен интелект (AI), който може да оказва помощ при задачи като генериране на идеи, съдействие при съставяне на текст, писане на много добър сорс код, обобщаване на бележки, даване на персонализирани професионални съвети по най-различни теми и форматиране или обработка на текст. Потенциално може да служи и като образователен ресурс, ако се доверите на точността на отговорите му, които понякога са неточни (препоръчваме ви да проверявате два пъти всичко, което ви казва).

Както е и в уеб сайта ChatGPT, потребителите трябва да влязат в приложението ChatGPT с OpenAI акаунт, за да го използват, а обработката на изкуствения интелект се извършва извън устройството - отдалечено в сървърите на OpenAI, така че е необходима интернет връзка.

Абонатите на ChatGPT Plus имат достъп до функции, подобни на тези от уеб версията на GPT-4, много бързо време на реакция на изкуствения интелект, а в помощната информация може да се види, че съвсем скоро се очаква да бъде даден ранен достъп до бъдещите най-нови функции, както и още по-бързо време на реагиране.

Първите експерименти с новото приложение показват, че то е опростено, но функционално приложение, което служи като много по-добър интерфейс за ChatGPT, отколкото опитите за използване на уеб сайта на ChatGPT чрез мобилен браузър. Ранните тестове на гласовото разпознаване, базирано на Whisper, се оказаха бъгави (често дават грешки), може би поради претоварените сървъри на OpenAI, но тези проблеми се очаква да бъдат отстранени съвсем скоро.

OpenAI стартира разпространението на приложението в САЩ, като планира още през следващите няколко седмици да го разпространи в други държави. "Нямаме търпение да видим как ще използвате приложението. Докато събираме обратна връзка от потребителите, се ангажираме с непрекъснати подобрения на функциите и безопасността на ChatGPT", пише OpenAI в своя официален блог. Според OpenAI "излизането на приложението ChatGPT за iOS е стъпка към целта ни да превърнем най-съвременните изследвания в практически инструменти, като същевременно непрекъснато увеличаваме тяхната достъпност".

OpenAI също така потвърди плановете си "скоро" да пусне приложението ChatGPT и за Android устройствата, което ще разшири достъпа до този AI инструмент за по-широк кръг мобилни потребители.

Да добавим, че самото приложение OpenAI ChatGPT е безплатно и не съдържа реклами. За използването на чатбота ChatGPT Plus, който предлага някои допълнителни функции, е необходимо да бъда заплатени 20 долара.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !