Изкуствен интелект ще ни пази от спам в Gmail

Стоян Ненов Последна промяна на 06 декември 2023 в 14:51 646 0

Google Gmail

Снимка Google

Изкуствен интелект ще ни пази от спам в Gmail

Имейл услугата на Google – Gmail – от години е най-популярната в света и се слави с доста добра защита от спам и други нежелани имейли. Въпреки това има писма, които успяват да се прокраднат между филтрите, а много хакери по света постоянно се опитват да намерят начини да заобикалят защитите и да разпространяват спам и вируси.

Google също не стои безучастно. Компанията активно работи по подобряване на мерките за сигурност, а сега вече е внедрила и изкуствен интелект (AI), който да предпазва Gmail от спам писма, съобщава Ars technica. За целта е разработена системата RETVec, която анализира не само думите в писмата, но и всеки символ.

Един от любимите похвати на хакерите е да използват специални символи и знаци, които наподобяват букви, но реално не са такива. Или пък комбинират идентични букви, но от различни азбуки. Така се заобикалят традиционните филтри, които сравняват за определени думи и не могат да покрият всички видове комбинации и идеи. А понякога и нарочно се допускат правописни грешки, които да изменят думата визуално, но пак ще бъде разбрана от човек.

RETVec има за цел да реши тези проблеми, заедно с още един важен казус – традиционните филтри и методи биха могли да се справят, но ще изискват все повече и повече системни ресурси. А новият алгоритъм може да постигне по-добри резултати с по-малко хардуерни ресурси и по-бързо. Google казва, че алгоритъмът подобрява засичането на спам с 38%, намалява фалшивите положителни резултати с 19.49%, а фалшиво негативните се понижават със 17.71%. Освен това RETVec намалява времезакъснението с 30%, използва и с 83.13% по-малко процесорни ресурси и с 62.50% по-малко памет.

Google казва, че е тествала алгоритъма във вътрешната си система през последната година. Компанията е успяла да постигне тези резултати с много по-малък базов модел от около 200 000 параметъра. Това улеснява работата на цялостната система, без да влошава нейната ефективност. И RETVec може да работи с над 100 езика без да се налага да бъде обучаван допълнително за всеки от тях или да търси референции.

Алгоритъмът е обучен да открива най-различни опити за манипулация на спам писмата. Това включва споменатите вече грешки, различни символи, нарочно липсващи символи и др. Той покрива всички UTF-8 символи и думи. Google казва, че RETVec е с отворен код и може да се използва от всички, за да подобрят защитите на своите сървъри и мейл системи. А потребителите на Gmail не трябва да чакат. Алгоритъмът вече е внедрен и се използва от услугата, като не се налагат никакви допълнителни действия от страна на хората. Разбира се, той не може да гарантира 100% защита от спам и зловредни имейли, но потребителите би трябвало да забележат, че те са още по-малко отпреди.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !