Intel Unison улеснява синхронизацията между Windows и смартфоните с iOS и Android

Павлин Луканов Последна промяна на 29 септември 2022 в 16:43 1101 0

Intel Unison

Снимка Intel

Intel Unison

Intel представи ново и доста интересно приложение наречено Unison. Чрез него потребителите ще могат безпроблемно и лесно да свързват базирани на Intel компютри със смартфони с Android и iOS. След лесен първоначален процес на сдвояване на устройствата, Unison ще позволи на компютъра да осъществява четири ключови функционалности със свързания смартфон.

Така ще е възможно провеждането на разговори, прехвърляне на снимки и файлове, изпращане и получаване на текстови съобщения и получаване и в някои случаи взаимодействие с известия. Ако приложението е затворено, известията ще се показват в съответния раздел в Windows.

Уникалното в случая е, че приложението работи и със смартфони с iOS, което го прави универсално, макар и с други значителни ограничени, до които ще стигнем след малко. Все пак от компанията споделят, че може да има малки разлики във функционирането при двете мобилни платформи. В това число потребителите с iPhone няма да имат достъп до разширените възможности за комуникация чрез съобщения. Освен това взаимодействието с известия може да е по-различни. Все пак основните възможности ще са еднакви.

За съжаление има и по-всеобхватни ограничения, които се коренят в това, че първоначално приложението ще е достъпно само за избрани лаптопи с платформата Intel Evo с 12-то поколение процесори Intel Core. По-късно през годината то ще достигне до модели на Acer, HP и Lenovo. В бъдеще от компанията планират да разширят съвместимостта до по-голям набор с 13-то поколение процесори. За съжаление на този етап не изглежда, че Unison ще бъде съвместимо и с по-стари платформи.

Разбира се и към момента има решения, които предлагат подобна функционалност. Става дума за Samsung, която надгражда над ограничените възможности на Phone Link на Microsoft. Huawei също дава такива възможности на потребителите, но само ако използват лаптоп на компанията, макар и базиран на Windows. При продуктите на Apple също има много ефективна система за взаимодействие, която е и сред основните плюсове на компанията.

С Unison е възможно да се разчупи този модел, като потребителите с iPhone може да получат подобни възможности и с базиран на Windows компютър. Предстои да видим дали и AMD планира въвеждането на собствено решение в тази насока, което изглежда логично, ако компанията не иска да изостане от основния си конкурент.

На фона на това се надяваме, че Microsoft може също да подобри Phone Link, която е само за Android. Тази програма показва известия и позволява провеждане на разговори, както и изтегляне на единични снимки от смартфона към компютъра. За съжаление през приложението не могат да се прехвърлят файлове към телефона, а и да избирате повече снимки едновременно.
Както е видно усилията при Windows са по-скоро фрагментирани и липсва едно универсално решение за връзка между компютрите и смартфони. Надяваме се, че това може да се промени в близко бъдеще, но предстои да видим дали ще се стигне до такова развитие.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !