Instagram въвежда тих режим за ограничаване на известията

Павлин Луканов Последна промяна на 23 януари 2023 в 19:20 1725 0

Instagram Quet Mode

Снимка Meta

Instagram въвежда тих режим за ограничаване на известията

Не е тайна, че прекаляваме с времето, което прекарваме в социалните мрежи, а един значителен убиец в това отношение е Instagram. Платформата, която от години е част от компанията майка на Facebook, Meta, обсебва все по-голяма част от безценния ресурс – време. Изглежда дори и технологичният гигант осъзнава това, като през изминалите месеци предприема мерки срещу това пагубно влияние.

Сега сме свидетели на поредната стъпка в това отношение, която всъщност може да се окаже полезна и да има реален положителен ефект. Става дума за нов режим, Quiet, който на практика позволява изключването на всички известия и изпращането на автоматичен отговор ако някой ви изпрати съобщение, с който се оказва, че не сте на линия.

И макар това да не е толкова крайна мярка, като директно изключване на известия и т.н., то е добра основа. Освен това ще е възможно настройката за това в каква продължителност ще действа Quiet, което означава, че можете да го зададете за работното си време или сесии в университета. След изтичане на зададения срок, приложението се завръща към нормален режим. В този случай получавате списък с пропуснатото през периода, разбира се компанията не би искала да ви изпусне като потребител. Ако платформата знае, че даденият потребител е тийнейджър, тя ще изпраща регулярно подсещания за използване на новия режим, като е възможно това да има обратно действие.

Всеки може да използва новия режим Quiet, но първоначално той ще е наличен в ограничен кръг страни. Това включва САЩ, Обединеното Кралство, Ирландия, Канада, Австралия и Нова Зеландия. От компанията споделят надеждите си скоро да разширят обхвата на новата функционалност.

Това обаче не е единствената новост. Instagram въвежда функционалност, с която може да е по-малко дразнеща в ежедневието. Става дума за възможност на социалната мрежа, с която ще имате възможност да скривате препоръчани публикации в секцията Explore. Това от своя страна ще работи и за подобряване на алгоритъма на услугата за предоставяне на по-малко съдържание, което не бихте харесали. Освен това е предвидена възможност за прекратяване показването на публикации свързани с определени думи и теми.

Публикациите с избрани ключови думи ще се показват по-рядко при търсене, в Explore и Reels. Иначе отвъд чистата загуба на време, услуги и платформи като Instgram имат и други негативни въздействия върху определени групи потребители. Това важи в особена сила за подрастващите, които могат да пострадат сериозно заради публикации, които ги карат да изпадат в депресия на база на публикации от други потребители и брандове.

Въвеждането на режим Quiet може да бъде от полза, но все пак, той трябва да бъде активиран от потребителите, като в случая се залага на лично решение. Предстои да видим дали той ще има съществено значение, имайки предвид доброволните начала за използването му. Все пак отнякъде трябва да се започне и това изглежда като добър първи ход, но е далеч от идеален.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !