Instagram разреши тегленето на видеоклипове от чужди профили

Мария Иванова Последна промяна на 23 юни 2023 в 12:25 376 0

reels

Снимка Freepik

Instagram разреши тегленето на видеоклипове от чужди профили

Потребителите на Instagram в САЩ вече могат да теглят кратки видеоклипове (т.нар. Reels) и да ги споделят в други платформи. Конкурентното приложение TikTok от години прилага функцията, която позволява видеоклипове с неговото лого да стават хитове в социалните мрежи, увеличавайки популярността му.

Новината за актуализацията съобщи главният изпълнителен директор на Instagram - Адам Мосери, който поясни, че потребителите ще могат да изтеглят Reels в своята галерия със снимки. Те могат да го направят по много лесен начин - като докоснат иконата за споделяне и изберат опцията "Изтегляне".

Трябва да се отбележи, че Instagram винаги е позволявал на потребителите да теглят своите собствени кратки видеоклипове без воден знак от чернови. Сега обаче те получават възможност да теглят съдържание от чужди профили.

Мосери изрично уточнява, че могат да се теглят само видеоклипове от публични профили, при това такива, които не са блокирали тази опция. Въпреки че той не разкрива дали видеоклиповете ще имат воден знак, публикуваната от него снимка показва, че те ще показват логото на Instagram, както и името на профила, от който са изтеглени.

TikTok също използва подобен формат, за да добави воден знак към изтеглените от приложението видеоклипове. Ето защо инициативата на Instagram, позволяваща на потребителите да изтеглят Reels, се възприема като тактически ход за привличане на повече потребители в платформата.

В последните няколко тримесечия кратките видеоклипове Reels се превърнаха в основен двигател на растежа и приходите на компанията майка на Facebook и Instagram - Meta. По време на първото тримесечие на 2023 г. Марк Зукърбърг заяви, че времето, прекарано в Instagram, е нараснало с 24%, благодарение на препоръките за Reels, подпомогнати от изкуствен интелект.

По всичко личи, че Instagram търси начин да гарантира, че хората ще виждат неговите кратки видеоклипове и в други социални мрежи. Въпреки това приложението не прави нищо, за популяризирането на видеоклипове от конкурентни платформи. То позволява качването на TikTok и други видеоклипове, но алгоритмите му спряха да промотират съдържание с воден знак от конкуренти още през 2021 година.

Въпреки че Instagram вече не рекламира видеоклипове с логото на TikTok чрез своите алгоритми, техният брой в платформата остава значителен. След актуализацията има възможност логото на Instagram също да започне да се появява често в конкурентните му платформи.

Припомняме, че Instagram представи функцията Reels, позволяваща на потребителите да създават, споделят и откриват кратки видеоклипове с продължителност до 30 сек., през 2020 година. Оттогава популярността ѝ е нараснала, достигайки до над 2,35 милиарда активни потребители месечно в световен мащаб.

По всяка вероятност новата функция на Instagram постепенно ще стане достъпна за потребителите от цял свят. Точна дата за глобалното ѝ пускане обаче не се посочва.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !