Илон Мъск препоръча да не използваме чатбота му

Стоян Ненов Последна промяна на 06 ноември 2023 в 16:15 819 0

Grok

Снимка X/Elon Musk

Grok

Илон Мъск и компанията му xAI представиха новия чатбот Grok. Той е вдъхновен от „Пътеводител на галактическия стопаджия“ и ще може да отговаря на „почти всичко“, обяви компанията в сайта си.

„Grok е направен да отговаря на въпросите с малко хумор и бунтарство, така че молим ви, не го използвайте, ако мразите хумора“, написа компанията.

„Grok има достъп в реално време до информация през платформата на Х, което е голямо предимство спрямо другите модели. Той обича сарказма. Нямам идея кой го е научил на това“, пише Мъск в типичния си стил в платформата Х.

В момента Grok е в ранна бета версия. Той може да се използва само от ограничен брой потребители в САЩ. За останалите има списък за записване, като компанията постепенно ще увеличава броя потребители, които да могат да тестват бота. След като излезе от въпросната ранна бета версия, Grok ще бъде достъпен за потребителите на платения абонамент на X – Premium+, обяви Мъск.

Той казва, че Grok ще е „по-смел“ и ще може да говори на повече теми, отколкото други ботове. Все пак, той няма да влиза в детайли за някои теми, но ще дава по-хумористични отговори, когато му бъде зададен „неудобен“ въпрос. Засега Grok работи само с текст. xAI казва, че е предвидено в последствие да може да работи и с аудио и видео, но не уточнява срок, кога ще се случи това.

Компанията казва, че е направила Grok поради две основни причини. Тя иска да натрупа обратна връзка за технологията, както и да помогне за създаването на AI инструменти, които да са от „максимална полза за цялото човечество“. „Нашата цел е да изучим и демонстрираме подход, в който хората с всякакви възгледи да могат да използват AI инструментите според закона“.

xAI иска и да помогне на иновациите. „Искаме Grok да служи като мощен асистент за събиране на данни за всички, да им помага бързо да получават достъп до релевантна информация, да я обработват и да намират нови идеи“.

Grok е създаден по собствен Голям езиков модел (LLM) на xAI. Той не използва GPT или други системи. Моделът е обучен с 33 млрд. параметъра за последните два месеца. Тепърва предстои да бъде усъвършенстван и според компанията той и в момента има повече и по-актуална информация от ботовете с GPT, чийто бази данни са ограничени.

xAI е започнала работа по голям набор инструменти, мултимодални способности на алгоритъма (работата с видео, аудио и изображения). Компанията казва, че планира да интегрира нови умения в модела, чрез които да може по-бързо и точно да оценява и анализира системите при това без човешка намеса. Целта е системата да следи, че ботът се развива в правилната посока и не се използва за лоши цели. Предвидени са и защити срещу опити да бъде заблуден или обучен на нещо опасно. Компанията допълва, че макар и да е по-точен от GPT моделите, Grok също може да „халюцинира“ и да генерира погрешни твърдения и да си измисля факти и потребителите трябва да имат това предвид.

„Вярваме, че AI има огромен потенциал да донесе значителна научна и икономическа стойност за обществото, затова ще работим за изработката на надеждни защити срещу катастрофални употреби на технологията. Ще положим всички усилия да се уверим, че AI ще остане сила за добро“, казва компанията.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !